PIO fond greši, a penzioneri vraćaju novac: Zašto se pogrešno obračunavaju penzije?

Veliki broj starijih građana, nakon što preda svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u penziju, dobije privremeno rešenje na kome je njen iznos obračunat.
PIO fond greši, a penzioneri vraćaju novac: Zašto se pogrešno obračunavaju penzije?
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, da bi se utvrdio iznos starosne penzije, u obzir se uzimaju godine radnog staža, kao i visine ostvarenih zarada, to jest osnovice osiguranja za koje je plaćen doprinos za PIO.
Ipak, ako su ispunjeni uslovi za sticanje penzije, ali nisu poznati i kompletirani svi podaci koji su potrebni za donošenje konačnog rešenja, PIO fond građanima izdaje privremeno rešenje kao "prelazni" način za isplatu naknade do konačnog utvrđivanja svih podataka i visine primanja. 
 
Kako za Danas pojašnjavaju iz PIO fonda, u privremenom rešenju navode se tačni razlozi zbog kojih nije moguće odrediti konačan iznos penzije.
 
"PIO fond po službenoj dužnosti potražuje nedostajuće podatke i donosi konačno rešenje, kad se otklone razlozi privremenog rešenja, odnosno, kad se pribave podaci potrebni za donošenje konačnog rešenja. Ako u roku od tri godine od dana pravnosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan", navode iz Fonda, dodajući da među najčešće uzroke privremenosti rešenja spadaju neplaćeni doprinosi za sve periode osiguranja.
Iz tog razloga, piše Danas, neretko se događa da penzionerima, nekoliko meseci ili par godina nakon izdavanja pomenutog rešenja, stigne obaveštenje koliko novca treba da vrate PIO fondu ili kolika razlika će im biti isplaćena. 
 
Ovo otvara nekoliko pitanja, a najpre da li se vrednost iznosa sinhronizuje sa aktuelnom vrednošću dinara, kao i da li penzioneri treba da plaćaju grešku koju je Fond načinio.
 
Jovan Tamburić, predsdenik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, pojašnjava za Danas da li se visina penzije obračunava na osnovu vrednosti opšteg boda, i da bi, u skladu sa ovim iznosom, trebalo obračunati i razliku novca za koju je građanin ostao uskraćen pre donošenja konačnog rešenja.
 
"Kad se usklađuju penzije, raste vrednost boda. Stoga, PIO bi trebalo da penzionerima koji nisu primali iznos koliki je trebalo, već manji, razliku vrate uvećano, u skladu sa povećanjem boda u periodu u kome je isplaćivana manja penzija. Logika i pravo kažu da bi zaostaci trebalo da budu uvećani u skladu sa bodom za određenu godinu. Ipak, PIO ne uzima kamatu za preplaćenu penziju, te s tim u vezi, ne daje ni kamatu prilikom isplate razlike za onu koja je bila manja", pojašnjava sagovornik Danasa. 
 
S druge strane, Tamburić ističe da nije u redu da građani kojima je penzija bila uvećana na osnovu obračuna PIO fonda vraćaju razliku jer to, kako kaže, nije njihova greška.
 
"Neshvatljivo je, ali ozakonjeno, da penzioner plaća nešto što je greška administracije. Za to bi trebalo da odgovara, ne samo službenik koji je predložio rešenje, već i onaj ko ga je potpisao. Postoji sistem kontrole, u kome referent nabavi rešenje koje ide na odobrenje kod pravnika, a tek nakon toga ga rukovodilac filijale PIO fonda potpisuje. Kroz sve te ruke rešenje prođe, a onda penzioner vraća to što je penzija loše obračunata. Oni su zakonom predvideli da se sporazumom to može vraćati u ratama, te na takav način izbegavaju sudski spor", napominje predsednik Udruženja.
Dodatni problem predstavlja i dug period na razrešenja žalbi, odnosno to što se pogrešno obračunat radni staž za čak desetine godina ne rešava po hitnom postupku.
  • @Realista

    06.12.2023 23:50
    Kad osoba ne ume da barata ni najosnovnijom logikom moram ovako da odgovorim, tačnije nacrtam glupom i ostrašćenom. Bilo koji uređaj ikada smišljen na planeti Zemlji ne može da izračuna rezultat kada su mu ulazni podaci nepoznati. Razlog zašto traje donošenje rešenja nije jer neko ne ume da računa već jer traje sakupljanje nedostajuće dokumentacije iz prethodnih decenija nečijeg radnog staža, što ih je nekoliko već objasnilo u komentarima. To što vi niste u stanju da pojmite ništa od navedenog nije moj problem. Prijatan hamburger vam želim i pozdravite onoga ko vas je napravio takvog "realistično" nesposobnog...
  • Dr mr

    06.12.2023 22:17
    Milostinja
    Od svake penzije mi kradu_otimaju po 10 000 zbog penal kazne a sad se na sva usta hvale kako sui dali pomoc od 20 000.Sramno i licemerno.
  • Kisic

    06.12.2023 22:11
    Prezaduzena
    PiO fond me zaduzio za obavezno penzijsko preko poljoprivrede zbog kat.dohodka od63 dinara za proteklih 30 godina sa 2 000 000 din,a ja na evidenciji nezaposljenih svih tih 30 godina.Ne znaju ovi salterski radnici sta znaci zivot bez posla,sa nadnicarenjem,za golo prezivljavanje.Sad jos da mi posalju izvrsitelje_ne bi me cudilo ?!??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.