Lego dobio spor: Kockice su zaštićene patentom

Opšti sud Evropske unije je, posle višegodišnjeg spora, presudio u korist danskog proizvođača igračaka Lego, odlučivši da su čuvene Lego kocke zaštićene patentom.
Lego dobio spor: Kockice su zaštićene patentom
Foto: Pixabay
Nemačka kompanija Delta Sport Handelskontor, koja se takođe bavi proizvodnjom igračaka, zatražila je od Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) da ukine zaštitu Lego kocke sa četiri klina u sredini, koju je danski gigant registrovao kao zaštićenu 2010. godine, prenosi Politiko.
 
Kancelarija EU za intelektualnu svojinu je 2019. to prihvatila i poništila je zaštitu za Lego kocke, da bi Opšti sud EU dve godine kasnije poništio tu odluku. Nakon toga je Kancelarija odbacila zahtev kompanije Delta Sport Handelskontor.
Nemačka kompanija se potom žalila Opštem sudu, ali je sudsko veće sada odbacilo tu tužbu, navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije.
U obrazloženju se navodi da je tužba odbačena zbog toga što Delta Sport Handelskontor nije predočila dokaz da Lego kocka ne ispunjava sve neophodne uslove da bude zaštićena kao patent.
 
Tu verovatno neće biti kraj sporenja, jer Delta Sport Handelskontor ima pravo da se na presudu Opšteg suda žali Evropskom sudu pravde, ali za sada nije poznato da li će to uraditi. 

Teme

Lego
  • Slucajni Prolaznik

    25.01.2024 14:35
    @logika
    Naravno da je logika obrnuta. LEGO je to patentirao. Kada je patent LEGO kocke prijavljen i odobren ispunio je sve zahteve. Sada treba oboriti to. A to ne treba da obori strana koga stiti patent, nego strana koja hoce da se ta zastita ukine.
  • logika

    25.01.2024 12:35
    sve obrnuto
    "U obrazloženju se navodi da je tužba odbačena zbog toga što Delta Sport Handelskontor nije predočila dokaz da Lego kocka ne ispunjava sve neophodne uslove da bude zaštićena kao patent." valjda treba da pokazes da nesto ispunjava zahteve da bude zasticeno kao patent?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.