Novi dan, nove internet prevare: Lažni poziv građanima da investiraju u Gasprom

Nova prevara na internetu otkrivena je nakon što je jedna penzionerka naišla na oglas za investiranje u Gasprom i odlučila da se u tome oproba.
Novi dan, nove internet prevare: Lažni poziv građanima da investiraju u Gasprom
Foto: 021.rs
Kako piše Politika, ova 86-godišnjakinja je naišla na poziv građanima Srbije da kupuju akcije Naftne industrije Srbije (NIS) na berzi i investiraju u ruski Gasprom, jedan od akcionara NIS-a.
 
Međutim, njen sin ubrzo ju je zaustavio u tome jer je posumnjao da je reč o prevari. Ova penzionerka kaže za Politiku da je slična ponuda bila i krajem prošle godine i da je to tada propustila jer se predomišljala.
Naime, na sajtu se navodi da svi oni koji se odluče za ovu trgovinu "uz minimalan rizik mogu da ostvare ekstraprofit". Da sve bude originalnije, ova informacija je na "Jutjubu" plasirana kao reklama iza koje stoje mediji koji se bave finansijama.
 
Od potencijalnih kupaca se traži da se registruju, ostave svoje lične podatke i da izaberu iznos od 17.500 do 400.000 dinara koji će da investiraju, a zarada im stiže za oko mesec dana.
Budući da je sin ove penzionerke pozvao i berzu na kojoj se akcije prodaju, jasno mu je bilo da je sve prevara i da je cilj onih koji se kriju iza svega da dođu do ličnih podataka penzionera kojima kasnije mogu da manipulišu, pa i skidaju primanja.
 
Osim ponude o kupovini akcija, ali i ulaganju, na ovom sajtu se nudi i Gasprom platforma za kriptovalute. Da bi i ova ponuda bila ubedljivija čak se navodi i da je platforma u vlasništvu države, te da su korisnici bezbedni.
 
Iz NIS-a za Politiku ističu da sve objave ove kompanije, kao i eventualne nagradne igre, obaveštenja o odnosima sa akcionarima, investitorima, pozive na učešće u bilo kom projektu objavljuju na zvaničnim profilima i internet stranicama.
 
"O svim nedozvoljenim aktivnostima i zloupotrebama brenda naše kompanije blagovremeno su obavešteni nadležni državni organi, a sve sporne stranice na društvenim mrežama se prijavljuju. Zato pozivamo građane da u slučaju prevare u nekoj lažnoj nagradnoj igri ili drugoj aktivaciji o tome obaveste nadležnu policijsku upravu i/ili poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", poručuju iz NIS-a.
 
Posebnu ističu da je kompanija NIS preduzela niz aktivnosti kako bi sprečila nastavak širenja različitih internet prevara.
 
"Između ostalog, posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podneto je više od deset krivičnih prijava, a u vezi sa lažnim nagradnim igrama i drugim internet prevarama. Takođe, kontaktirali smo i sa Nacionalnim CEPT s molnom da preduzmu i pomognu u rešavanju ovog ozviljnog višegodišnjeg problema", kažu u ovoj kompaniji.
 
Nenad Gujaničić, broker u brojekrskoj kući "Momentum sekjuritis", kaže na Politiku da su se s razvojem finansijskih tržišta i tehnologije (pre svega interneta) umnožile prevare koje koriste lakoverne i neiskuse ulagače.
 
"Svaka prevara obično ima nekoliko karakteristika. Nudi se natprosečno dobar prinos kako bi se motivisali lakoverni građani, obično se koriste jaki brendovi (bilo da su kompanije ili pojedinci) kako bi podržali ovu prevarnu radnju, a veoma često se navode i lažirana iskustva brojnih neimenovanih lica koja takođe podstiču želju građana za učestvovanjem u 'igri'", objašnjava on.
 
Dodaje i da internet prevare mogu biti organizovane iz bilo kog dela zemaljske kugle, a da obično jedna vrsta prevare ne traje dugo jer se prevareni ulagači veoma brzo okupljaju na mreži i raznim portalima kako bi podelili iskustva i pozorili moguće buduže učesnike.
 
"Prevara koja je koristila brendove Gasprom i NIS je veoma dugo tajala prošle godine i nudila je potencijalnim učesnicima natprosečnu zaradu, a koristila je i izmišljenu preporuku izuzetno poznatih ličnosti, poput Novaka Đokovića. Nije poznato koliko je naših građana naselu na ovu e-prevaru, ali verovatno nije mali broj s obzirom na veoma dugo vreme koliko je bila aktivna", kaže sagovornik Politike.
 
Ističe da su prevarni sajtovi obično generički napravljeni, imaju dosta pravopisnih i ostalih grešaka i nemaju elemente uobičajenih sajtova, te je i površnom analizom moguće uočiti ove manjkavosti.
 
Nažalost, dodaje Gujaničić, mnogi građani ostaju zaslepljeni potencijalnom "zaradom" i lažnim navođenjem poznatih ličnosti i ne uspevaju da prepoznaju da je u pitanju prevara, a sa razvojem veštačke inteligencije verovatno će ovi ivodvi prevare biti još efikasniji.
Jelica Putniković, osnivačica i glavna urednica portala Energija Balkana, kaže za RTS da treba biti jako oprezan u bilo kojoj vrsti transakcije gde se traži da ulaganje novca.
 
"Zna se da i u Srbiji postoji berza i postoje i ovlašćeni brokeri kod kojih možete kupiti akcije bilo koje kompanije koja je na berzama u svetu", kaže Putniković.
 
Ona objašnjava da u Srbiji svakako postoji berza i ovlašćeni brokeri kod kojih se mogu kupiti akcije bilo koje kompanije koja je na berzama u svetu, zbog čega se i akcije NIS-a mogu kupiti.
 
"Međutim, to opet treba da se radi zvaničnim putem, a ne na osnovu nekih oglasa. Zatrpani smo sa toliko informacija, ali naučite kako da trgujete na svetskim berzama. Kada se ljudima nudi neki početni kapital, to je zapravo signal da je neka vrsta prevare u pitanju", navodi Putniković.
  • Dr

    21.02.2024 13:55
    Ma nije to prevara , samo vi investirajte u bracu sovjete. Sigurna investicija.
  • Jova

    21.02.2024 08:52
    Izi mani
    Prijavite ovaj oglas!! Sam narator je AI i možete čuti da meša dijalekte i ne izgovara "Prvi novembar" nego "Jedan (pauza) novembar..."
    Jedno vreme je bio oglas sa skandaloznim naslovima "Jovan Memedović (ili neko drugo poznato lice) je uhapšen jer je odao OVO:" ..Kako zarađuje milione minimalnim investiranjem u neku nikad čuo valutu.. To je AI, poštuje smernice Youtube-a i ne biva sankcionisan.
  • Dragan

    20.02.2024 23:05
    Gde se mogu prijaviti internet prevare. Meni dva meseca stiže po 20 i više poruka kako sam dobio nagradu od 100 000. Uredno ih brišem, bez otvaranja istih. Dosadilo više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.