SAD duguju 34,4 biliona dolara

Dug SAD dostigao je neverovatnu vrednost od 34,4 biliona dolara, a prema podacima Ministarstva finansija od juna prošle godine, registrovan je ubrzan tempo zaduživanja.
SAD duguju 34,4 biliona dolara
Foto: Pixabay
Najnovija "dva biliona" duga uknjižena su za samo 200 dana, odnosno, bilion za približno 100 dana.
 
Do koje mere je tempo zaduživanja ubrzan pokazuje i informacija da je u periodu pre prošlog juna federalnoj državi, u proseku, trebalo čak osam meseci da svoj dug uveća za novih bilion dolara.
 
Majkl Hartnet, investicioni strateg Banke Amerika, druge po veličini investicione banke u SAD, veruje da će tempo zaduživanja ostati na ovom nivou i da će se dalje povećanje duga sa 34 na 35 biliona dolara takođe dogoditi u kratkom roku od samo 100 dana.
Poznati investitorski servis Mudis nedavno je umanjio kreditni rejting američke federalne administracije sa pozicije stabilnog na negativni, što znači da postoji odredjena zabrinutost oko ažurnosti i mogućnosti redovne otplate nastalog duga.
 
Mudis, kako se naglašava, očekuje da će fiskalni deficit SAD i u buduće ostati na visokom nivou kao i da veliko i konstantno povećanje dugovanja dovodi u pitanje ekonomsku logiku daljeg zaduživanja.
 
Američki dug u decembru prošle godine iznosio je 124,2 odsto godišnjeg bruto nacionalnog proizvoda i povećan je u odnosu na treći kvartal lane gotovo dva odsto.
Smanjenje taksa, što za posledicu ima skromniji priliv novca u državnu kasu, restrikcije i troškovi tokom pandemije, povećana fiskalna potrošnja, kao i dugotrajan veliki trgovinski deficit, glavni su uzroci rasta duga po čijoj se veličini danas Amerika, posle Japana, Grčke i Italije, smatra jednom od najzaduženijih zemalja sveta.
 
Položaj američke države, ipak, kada je u pitanju dug, značajno je drugačiji od ostalih velikih dužnika, jer je dug SAD izražen u domaćoj valuti, odnosno u dolarima koje SAD može da kontroliše, odnosno može da ih štampa ili povlači sa tržista novca i, po potrebi, značajno utiče na vrednost dolara pa samim tim i na vrednost svog duga.
 
Pritom, američki dolar je i takozvana svetska rezervna valuta koju mnogobrojne zemlje čuvaju u svojim deviznim rezervama ali su, najčešće, i njihovi dugovi iskazani u američkim dolarima. 
  • w/e

    05.03.2024 19:14
    @Idemo
    Ne stampaju dolare jer je to preskupo i nepotrebno. Jako mali procenat dolara zapravo fizicki postoji. Podatke o tome koliko novca stvaraju od cistog vazduha mozes lako pronaci. Da li im je potrebno bilo kakvo pokrice da bi stvarali nove dolare? Ne.

    Posto si ocito neupucen, pogledaj nesto sto se zove Modern Monetary Theory (MMT).
  • Duka

    05.03.2024 16:09
    Štamparija
    Lažete. Amerika nema ni jedan dolar duga. Ako ja stampam dolar i puštam u opticaj a pri tome je priznat svuda u svetu i ako za njega možete kupiti sve u šta uprete prstom onda je i ludom jasno. Oni duguju sami sebi.
  • Idemo

    05.03.2024 09:48
    Ekonomski
    Stručnjaci sa esejima tipa, sd' ce oni da nastampaju još dolara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.