Malinari nastavljaju pregovore sa vlasnicima hladnjača: "Ako se ovako nastavi neće biti malina"

Proizvođači malina u Srbiji nastaviće razgovore u petak, 31. maja, sa vlasnicima hladnjača o otkupnoj ceni tog voća.
Malinari nastavljaju pregovore sa vlasnicima hladnjača: "Ako se ovako nastavi neće biti malina"
Foto: Pixabay
To je zaključak razgovora u kome je učestvovao i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović. 
 
Vlasnici hladnjača su tražili dodatni rok da odgovore na zahtev proizvođača da minimalna otkupna cena bude oko 400 dinara za kilogram.
Hladnjačari su naveli da se 30. maja završava sajam u Amsterdamu i da će nakon toga znati kolika je potražnja malina i koliko mogu da plate to voće u otkupu.
 
Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović rekao je agenciji Beta, posle skoro četvorosatnog sastanka, da otkupljivači nisu pominjali nikakvu cenu.
"Više su kukali koliko im je teško nego proizvođači. Kada svojim ucenjivačkim odnosom prema proizvođačima doprinesu da se potpuno unište voćnjaci malina, moći će da nude i 3.000 dinara za kilogram, ali maline neće biti", rekao je Radović.
 
Dodao je da će rod ove godine u Srbiji biti upola manji nego prošle godine i da se može očekivati oko 25.000 do 30.000 tona.
Radović je rekao da su otkupljivači prošle godine kupovali maline za, najviše 200 dinara po kilogramu, a da je to voće u trgovinama bilo daleko skuplje i da su mnogi proizvođači imali gubitak i počeli da uništavaju ili zanemaruju malinjake.
 
Ove godine na uništenje roda su, prema njegovim rečima, uticale i vremenske neprilike, najpre mraz, a zatim i grad.
  • B

    31.05.2024 12:48
    @Bosko Valjevo
    Eto mi sto nista ne znamo, znamo da se neznamo pise odvojeno i da neko ko 31 radi u JKP-u ne bi smeo nikom nista da kaze o politici jer je bio i SPSovac i DOSovac i sad je SNSovac. I lepo ti je na poslu kad stizes svaki dan da radis maline, jer da radis kod privatnika to ne bi mogao.
  • Бошко Ваљево

    30.05.2024 21:01
    Драги моји грађани србије
    Ево да вам кажем пошто незнате и ништа сем политике вас незанима.Радим 31 годину у Ј.П. и живим у граду. прошле године сам подигао малињак од 5 ари , нарадиосам се као коњ, жена просветарка ,син студент у Новом Саду , свису ми помагали. и шта сад била суша па 33степена, па -2 после два дана. и имаћу мали род малине . одоше и улагања и пукоше руке од корова,ја сам градско дете.Одлучио сам ако и дођем до неког рода , продаћу нашим грађанима по 200 динара пола килограма, нешто ћу ако треба и поклонити вама , што кажете да вас баш заболе за нас произвођаче. Али нећу дати оној багри што ивозе малину у Европу , јер три човека при власти то раде и енормно се богате годинама.
  • Svesna

    30.05.2024 13:34
    "Zlatna malina" ...
    .., ovaj naziv "priznanja" za NAJGORI, NAJlLOŠIJI film, slobodno može da se dodeli i srpskoj malini, voću oko kojeg se svake godine ponavljaju ova natezanja oko otkupne cene! Taj bezobrazluk utiče i na cenu na pijaci, pa tako nakupci na Limanskoj pijaci prekjuče prodaju "maline iz Čačka" za 1.000-1.400 dinara za kilogram!!!!!! A kilogram urmi iz Irana košta 700 dinara, koliko i kilogram očišćenih oraha. Neka ukinu proizvodnju maline u Srbiji, jeftinije ćemo kupiti iz uvoza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija