Britanija napušta EU, funta odmah pala

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.
Prema konačnim rezultatim referenduma, za izlazak iz EU glasalo je 51,89 odsto građana, a za ostanak 48,11 odsto. Na osnovu svih prebrojanih glasova, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 glasača.
 
Mediji navode da su London i Škotska glasali ubedljivo za ostanak u EU, što nije bio slučaj sa severnim delom Engleske. Glasači u Velsu su u velikom broju podržali izlazak iz EU.

Lider UKIP Najdžel Faraž proglasio je pobedu i rekao da je 23. jun britanski Dan nezavisnosti. Pristalice izlaska Britanije iz EU proslavile su pobedu na raskošnoj zabavi u Londonu uz veliku tortu na kojoj je bila nacrtana flaša šampanjca i britanska zastava.

Referendumu se odazvalo 72 odsto građana. Neka birališta na jugoistoku Engleske morala su da budu zatvorena ranije zbog olujne kiše i nevremena.

Pad funte

Pobeda pristalica izlaska EU iznenadila je finasijska tržišta koja su u velikom padu. Sa objavljivajem prvih rezultata funta se spustila za 11 odsto u odnosu na američki dolar, što je najveći pad vrednosti te valute u poslednjih 30 godina.

Godine 1975. Britanci su takođe odlučivali - 67 odsto njih bilo je za ostanak u tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici.
 
EU priprema Evropljane za Bregzit
 
Evropska unija planira niz sastanaka da pripremi Evropljane za život bez Velike Britanije. Očekuje se tokom prepodneva saopštenje Evropske centralne banke da pruži uveravanja tržištima i ekonomskim krugovima. ECB je ranije navela da je spremna da se suoči sa svim situacijama kakav god da je rezultat referenduma.
 
Predsednici Evropske komisije i Evropskog parlamenta imaju sastanak danas u Briselu da govore o novoj perspektivi evropskog projekta. Na sastanak je pozvan i Mark Rute, premijer Holandije koja je aktuelni predsedavajući EU.
 
Više izvora je navelo poslednih nedelja da se razmatra francusko-nemačka inicijativa da se da nova perspektiva EU, iako izgleda da to više traži Francuska nego Nemačka. Francuski predsednik Fransoa Oland je juče založio za EU koja može pre svega da obezbedi sopstvenu zaštitu, bezbednost i odbranu, i koja treba da ima jednostavnije i brže institucije kao i pojačanju saradnju svojih zemalja članica koje žele brže da napreduju.
  • Južnjak

    25.06.2016 16:54
    @RusofilIQ0 Što pozivaš na kažnjavanje Britanskog naroda, kada je EU navodno jedna velika demokratija, pa neka prihvate demokratsku odluku.
    Što se tiče Grka, EUROSTAT je pravio analizu gde Grci imaju veći broj radnih sati nego tvoji ljubljeni Nemci. Da ne pričamo koliko ima grčkih radnika koji rade u Nemačkoj.Šta su trebali da urade da slušaju Angelu kao naš Vučić pa da udju u "teške reforme i rad" buhahhaha.
    Jedini koji imaju korist od EU su Nemci, što su inače Englezi napustili EU ako nije tako.
  • Rusofil_IQ0

    25.06.2016 01:19
    Jedno je sigurno nakon ovoga ima da vidimo ko vodu nosi a ko je pije!
    EU vs GB

    Nazalost navijao sam da Grci prvi ispadnu, nekako su mi zadnjih 100 godina kezavi, pljcljivi neradnici, nista od svoje slavne istorije nisu sacuvali, da si ispali pretpostavljam da bi im ekonomija pukla za 60%

    Nadam se da ce EU odgovoriti ostro ostrvu, irci i skoti ce tek da ih uzdrmaju, realno seljaci i cobani su prevagnuli u svojem strahu! ovo ne kazem da ne vidim problem migranata ali cepanje moze da povuce daleko veci ekonomski problem a UK je itekako bila veoma otvorena za strane investotore, pogotovo bankovni sektor, cobani tamo nisu ni svesni kako ce zivet kad te banke odu pod led, ali videt cemo, neko i to mora da prezivi na svojoj kozi, a srbende gledajte jer mislim da ce rezultat po vas da bude veoma poucan, kako je to kad si sam i kad se inatis susednim zemljama :)
  • @G

    24.06.2016 22:09
    Srecom pa ne prodje 2 do 3 komentara a da nekog ne nazivate fasistom. Tesko je vreme, pa bi mozda i vama prijala neka terapija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet