Demonstranti traže zabranu koride u Španiji

Na hiljade aktivista za prava životinja protestovalo je u Madridu zahtevajući zabranu borbi s bikovima, koride, koja ima dugu tradiciju u Španiji.
Demonstranti su prošli kroz centar španskog glavnog grada, a nekoliko grupa aktivista poslalo je jasnu zajedničku poruku: "Borbe s bikovima su nasilje i vi ga možete zaustaviti."
 
Borci za prava životinja smatraju da su te krvave borbe očigledan vid okrutnosti prema životinjama, pošto se bikovi na kraju te gladijatorske predstave ubijaju zarivanjem mača u srce.
 
Matadori koji se bore s bikovima slavljeni su ako uspeju da ubiju bika iz prvog pokušaja, a neki ne uspevaju ni sa više uboda mačem u srce.
 
Demonstranti su takođe zahtevali promenu zakona da bi okrutnost prema životinjama postala krivično delo i u Španiji.
 
Današnji protest u Madridu ukazuje na sve veću podelu u španskom društvu: na one koji borbe s bikovima vide kao čist oblik okrutnosti prema životinjama, i na one koji brane koridu kao deo tradicionalne kulture Španije.
 
Jedna od organizatorki protesta Laura Gonsalo pozvala je da se smesta obustave sve borbe s bikovima, rekavši da je vreme "da se celo društvo ujedini i kaže 'Dosta!' (borbi s bikovima)". Ona je dovela u pitanje motiv za nedavnu odluku španske vlade koja je smanjila porez na organizovanje borbi s bikovima.
 
Duga tradicija koride u Španiji je zakonom iz 2013. godine proglašena delom njenog kulturnog nasleđa.
 
Levičarska gradonačelnica Madrida Manuela Karmena još nije zabranila borbe s bikovima, ali je ukinula godišnje subvencije za njihovu promociju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet