Površine pod GMO se povećale za tri odsto u svetu

Površine pod genetski modifikovanim kulturama povećale su se 2016. za tri odsto na 185,1 miliona hektara u 26 zemalja.
Površine pod GMO se povećale za tri odsto u svetu
Foto: Pixabay

Organizacija Međunarodne usluge za nabavku poljoprivrednih biotehnoloških rešenja (ISSAA) koju delom finansira američki Monsanto, ocenila je da rast u 2016. samo potvrđuje njenu ocenu da je pad u 2015. bio posledica trenutnih okolnosti, odnosno pada cena hrane.

U godišnjem izveštaju te organizacije se navodi da su se ostvarila njena predviđanja da će se površine pod GMO ponovo povećavati čim cene porastu, "suprotno tvrdnjama protivnika GMO" koji su navodili da poljoprivrednici nisu ubeđeni u korist biotehnologije.

Pre dve godine, posle 19 godina uzastopnog godišnjeg rasta površine pod tim kulturama su se smanjile za jedan odsto na 179,7 miliona hektara. U 2014. su se gajile na 181,5 miliona hektara.

Prošle godine SAD su i daje bile prva zemlja po uzgoju GM kultura u svetu sa 72,9 mliona hektara. Slede Brazil sa 49,1 milion hektara, Argentina (23,8 miliona), Kanada (11,6 miliona) i Indija (10,8 miliona hektara). Na tih pet zemlja otpada 91 odsto površina pod GM kulturama.

U Evropi, površine pod GM kulturama su se povećale za 17 odsto u odnosu na 2015. na 136.363 hektara na kojima se gaji kukuruz MON81 koji proizvodi Monsanto. Najveći proizvođač GM kultura u Evropi je Španija na koju otpada 95 odsto površina pod GM kukuruzom u EU, odnosno 129.081 hektara. To je ujedno i jedina evropska zemlja u kojoj su se povećale površine pod GM kulturama.

Po površinama pod GMO sledi Portugalija koja bleži pad u 2016. na 7.069 hektara, zatim Slovačka sa 138 hektara i Češka sa 75 hektara. Rumunija je prestala da gaji GMO 2016. godine.

U svetu je najraširenija genetski modifikovana soja koja se proizvodi na 91,4 miliona hektara, što je polovina površina pod GMO.

Rene Velve iz nevladine organizacije Grejn rekao je da izveštaj ISAAA ne govori o štetnim posledicama GMO, a da su pokazatelji loši, posebno u Latinskoj Americi. On je naveo da su "milioni poljoprivrednika raseljeni a seljaci ubijani jer su štitili svoju zemlju od uzgoja soje". Dodao je i da su milioni hektara šume uništeni u Brazilu, a kao problem je naveo i nekontrolisani uzgoj stoke koji doprinosi globalnom zagrevanju. Ukazao je i na problem pojave raka zbog masovne upotrebe herbicida.

ISAAA od 1996. godine objavljuje podatke o površinama pod GM kulturama u svetu. Kako se navodi na sajtu te organizacije, ona se finansira iz privantih fondova i od donacija, a sredstva dobija i od američkog Ministarstva poljoprivrede i grupe Monsanto koja je u proceduri spajanja sa Bajerom, nemačkim gigantom.

  • pera

    15.05.2017 08:34
    ..
    Pa sta ako su povecale? Ne postoji ni jedan naucni dokaz da su GMO stetni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet