Irski premijer: Jedinstvena rešenja za granicu posle Bregzita

Bregzit je izazov generacije i biće potrebna "jedinstvena rešenja" kako bi se sprečila velika šteta, rekao je irski premijer Leo Varadkar, istakavši da, u trenutku kada Bregzit preti da donese podele između severa i juga, "treba graditi više mostova, a manje granica".
Varadkar je, govoreći u Belfastu, naveo da će takozvani "tvrdi Bregzit", kojim Britanija napušta jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, značiti "barijere za trgovinu" između Irske, koja je članica EU, i Severne Irske, koja je deo Britanije.
 
"Biće potrebna jedinstvena rešenja ako želimo da sačuvamo sve što smo stekli", rekao je on. Varadkar (38), koji je u junu postao dosad namjlađi lider Irske, istakao je da ne želi povratak na "tvrdu granicu".
 
Prema njegovim rečima, na pristalicama izlaska Britanije iz EU je da "iznesu predloge za takvu granicu" i ubede ljude da je to dobra ideja.
 
"Oni su već imali 14 meseci da to učine. Ako to ne mogu - a ja mislim da ne mogu - onda možemo smisleno da razgovaramo o rešenjima koja bi svima išla u korist", rekao je irski premijer.
 
Britanija je prošle godine glasala za napuštenje 28-članog bloka i treba formalno da napusti EU u martu 2019, a ta odluka ima značajne posledice po Irsku, jedinu zemlju EU koja deli kopnenu granicu sa Britanijom. Ta granica je trenutno skoro nevidljiva, pri čemu se odvija slobodan protok robe i ljudi u oba smera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.