Turska, Iran i Irak blokiraju naftu iz kurdskog regiona

Turska, Iran i Irak će zajednički doneti odluku o zatvaranju protoka nafte iz severnog Iraka, izjavio je danas turski predsednik Tajip Erdogan prenose mediji, dodajući da je to uzvratni potez nakon što je kurdski region glasao za nezavisnost.
Erdogan je po povratku iz jednodnevne posete Iranu najavio je i da Turska, Iran i Irak razmatraju mogućnost blokade vazdušnog prostora i granica iračkog Kurdistana.
 
- Sav vazdušni prostor će biti zatvoren, letovi su već zabranjeni. Uskoro će i granice biti zatvorene - rekao je Erdogan.
 
On je naveo da je lider iračkih Kurda Masud Barzani, glavni zagovornik referenduma o nezavisnosti, ugrozio bezbednost celog Bliskog istoka.
 
- Nećemo dozvoliti da bezbednost našeg regiona i države bude ugrožena samo zato što neki ljudi žele da ostvare svoje snove iz detinjstva - dodao je predsednik Turske.
 
Iran i Turska su već zapretili da će se pridružiti Bagdadu u uvođenju ekonomskih sankcija iračkom Kurdistanu i pokrenuli su zajedničke vojne vežbe sa iračkom vojskom na njihovim granicama nakon prošlomesečnog referenduma o nezavisnosti severnog Iraka.
 
Ruski naftni gigant Rosnjeft je prošlog meseca zaključio ugovor o izgradnji gasovoda sa iračkim Kurdistanom kako bi pomogao tom regionu da postane ozbiljan izvoznik gasa u Tursku i Evropu. Gasovod će biti izgrađen 2019. godine, a izvoz počinje 2020.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet