Ostavke saradnika katalonskog lidera uz povike "Izdajniče!"

Katalonski lider Karles Pućdemon odustao je od današnjeg obraćanja javnosti, a danas su pale i ostavke njegovih saradnika.
Očekivalo se da će tokom govora Pućdemon saopštiti da raspušta parlament i raspisuje regionalne izbore 20. decembra. Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.
 
Španski list "Pais" prenosi da je Pućdemonov zamenik Đordi Baiget napustio sedište partije uz povike "Izdajniče", a ostavku je uputio i Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta "Đunts pel si", kojem pripada PDEKat.
 
Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.
 
"Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Pućdemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema da razmotri primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti.
 
Pućdemon je rekao da bi to bila uvreda za španski Ustav i da bi mere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona. Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.
 
U 17 časova biće održana i sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.
 
Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima. Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi korak ka ukidanju autonomnije.
 
Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.
  • di su naši novci

    27.10.2017 00:17
    Izgleda ovaj katalonski "autonomaš" radi za špansku udbu.
    Isto k'o i jedan poznati vojvođanski "autonomaš" ...
  • Grgolj

    26.10.2017 23:47
    Ne bi bilo loše da mi Vojvođani pošaljemo posmatrače u Barselonu. Da zaištemo pelcer.
  • No election

    26.10.2017 22:24
    Sad ponavljati izbore u organizaciji centralne vlade? Ju, imam "historijska" prisećanja na varijantu" ćorave kutije."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).