Korisnici masovno brišu Fejsbuk naloge

Američki zvaničnici pozivaju na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa Fejsbuka prikupljeni i zloupotrebljeni bez odobrenja, dok se kampanja #DeleteFacebook zahtuktava, a Mark Zakerberg ćuti.
Kako prenosi Gardijan, Fejsbuk je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija "Kembridž analitika" i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije "Global science research" (GSR).
 
"Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korišćenja Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele", naveo je Fejsbuk u saopštenju.
 
Angažovanje forenzičara i ta rečenica iz saopštenja teško da će biti dovoljni da se ugasi požar, pa zvaničnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čoveka Fejsbuka Marka Zakerberga da svedoči.
 
"Vreme je da on prestane da se krije iza svog Fejsbuk profila", naveo je britanski poslanik konzervativaca Demjan Kolins, predsednik komiteta za digital, kulturu, medije i sport. On je samo jedan od zvaničnika koji je pozvao državne organe da sprovedu istragu, ali i da se saslušaju čelnici iz drugih IT giganata poput Tvitera i Gugla.
 
Istovremeno, svoju borbu vode "obični ljudi" kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Fejsbuk u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vreme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).
 
Svetski mediji objavljuju uputstva kako da se "obrišete" sa Fejsbuka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji funkcionišu pod kapom "velikog F" - Instagrama i WhatsAppa.
 
Proces brisanja naloga sa Fejsbuka je prilično jednostavan, ali postoje i priče o tome da nikada ne možete potpuno ukloniti sve što ste "poklonili Fejsbuku", jer postoji takozvani "nalog u senci" u kom se skladište vaše navike, odnosi sa drugim ljudima i slično.
 
Mediji još prenose da je pod uticajem pada cena deonica Fejsbuka zbog otkrića o manipulacijama s ličnim podacima na toj društvenoj mreži, Vol strit juče završio u minusu.
  • Ajde?

    20.03.2018 18:50
    Gluposti, lazne vesti. Treba svaliti krivicu na nekoga za poraz demokrata. Politicke igrarije svih umesanih , ukljucujuci i UK tajne sluzbe i gle sada im je facebook i Mark Zuki kriv za sve. Iskoristile politicke profuknjace socijalne platforme za prljave igre. Dobrodosli u IT kampanje i pranje mozga kao i u 21 vek.
  • paranoici

    20.03.2018 16:27
    Smirite se i opustite. Vreme koje dolazi je takvo da anonimnost i privatnost vise ne postoji u obliku koji poznajete i za kojim zalite, bar u razvijenom svetu, otvarali vi svoj pisljivi fb nalog ili ne. Za samo nekoliko godina necete moci da kupite perecu da se to ne registruje u centrali vase platne kartice, a vec uveliko je poznat vas svaki korak koji napravite jer imate smartfone, sa ili bez fejsbuka. Idite u korak s vremenom i prilagodite se pametno, da vas isto ne bi pregazilo. I ne, niste nikom toliko bitni vi i vase krezubave bebe, osim nekom ko hoce da vam uvali svoju preskupu bebi hranu. Fejsbuk, kao i sva dostignuca ikad kroz istoriju covecanstva, nosi svoje radosti za pametne i probleme za budale, bas kao i sve drugo.
  • Pupi

    20.03.2018 15:52
    Ugasite FB predjite na VKontakt :p

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.