Istraživanje: Više od 60 odsto ispitanika očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova

Više od 60 odsto ispitanika ankete koju je sproveo Kosovski demokratski institut (KDI) od konačnog dogovora Beograda i Prištine očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a 56 odsto očekuje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.
Istraživanje: Više od 60 odsto ispitanika očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova
Foto: 021.rs
Rezultati istraživanja pokazuju da 25 odsto anketiranih od Briselskog dijaloga očekuje veću autonomiju kosovskih Srba, a 22 odsto očekuje razmenu teritorija.
 
Istraživanje je sprovedeno tokom aprila i maja ove godine na celoj teritoriji Kosova i učestvovalo je više od 1.000 ispitanika. 
 
Predstavnica KDI-ja Violeta Hadžoli je objasnila da postoji razlika u rezultatima istraživanja u zavisnosti od nacionalnosti anketiranih.
 
"Za 97 odsto građana albanske nacionalnosti je prihvatljivo da ishod pregovora u završnoj fazi bude priznanje Kosova od strane Srbije, dok je za 91 odsto ispitanika srpske zajednice neprihvatljivo priznanje Kosova od strane Srbije", rekla je Hadžolijeva, a prenela RTK 2.
 
Da bi pregovore s Beogradom trebalo da vodi Hašim Tači izjasnilo se 44 odsto anketiranih, 31 odsto da bi to trebalo da rade lideri opozicije, a 25 odsto da bi pregovarački tim trebalo da vodi Ramuš Haradinaj.
 
Skoro polovina ispitanih je izjavila da se ni nakon konačnog dogovora neće smanjiti uticaj Srbije na Kosovu.
 
Kada bi bili održani prevremeni izbori, Srpska lista bi prema izjašnjenju anketiranih osvojila dva odsto glasova. Prema istraživanju, najviše glasova bi osvojio Demokratski savez Kosova 30 odsto, zatim Demokratska partija Kosova 23 odsto i Samoopredeljenje 21 odsto.
  • Ne dam

    05.07.2018 09:41
    Ne dam se obmanuti
    Može se namestiti lažno istraživanje, očas posla.
    A onda narod izađe i kaže svoje.
    I ne pomažu mediji.
  • Radojica

    05.07.2018 09:33
    KDI
    Je li? KOSOVSKI DEMOKRATSKI INSTITUT??? Pa to je bolji izvor posataka nego da ste dali ono istraživanje da je čokolada dobra za dijetu (Nestle) ili da je dehidracija kao alkoholisanost (Coca-Cola).
  • anonim

    04.07.2018 22:30
    realno
    Realno treba priznati Kosovo...
    pricamo o necemu sto realno vise nije Srbija...
    pricamo o necemo sto su svi priznali...
    ajde da priznamo pa da idemo dalje.
    ima mnogo problema sto hitno mora da se resi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.