Zabranili setvu letnjih useva zbog krize s vodom

Irak je zabranio svojim poljoprivrednicima setvu letnjih useva ove godine, jer se zemlja bori sa akutnim problemom nedostatka vode.
Zabranili setvu letnjih useva zbog krize s vodom
Foto: Pixabay
Dafer Abdala, savetnik u iračkom Ministarstvu za vode, kaže da zemlja ima dovoljno vode samo za navodnjavanje polovine obrađenih poljoprivrednih površina ovog leta, izveštava agencija AP.
 
Ratari kritikuju vladu navodeći da nije uspela da modernizuje način upravljanja vodama i navodnjavanjem, a optužuju i susednu Tursku zbog blokiranja voda reka Tigar i Eufrat iza brana hidrocentrala čiju izgradnju žele da nastave. 
 
Nivo vode širom područja između ove dve reke - kojem je Irak dao drevno ime Mesopotamija (Međurečje), pao je za više od 60 odsto u poslednje dve decenije, prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) iz 2012. godine. 
 
Zabrana setve je pogodila stanovnike gradova i sela u nekada plodnim ravnicama južno od Bagdada, dodaje američka agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.