EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije

Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
Foto: Pixabay
EU prvo želi da promeni neke sitnice zbog kojih se godišnje nakupi nekoliko tona otpada. Na primer, sva mini-pakovanja šećera, začina ili kečapa koja dobijamo u hotelima i kafićima od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira. 
No, EU planira da uvede i promene u prodavnicama - voće i povrće koje teži manje od 1,5 kilograma više neće smeti da se pakuje u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postaće i plastične kese za voće i povrće.
Ovom vešću nisu oduševljeni francuski proizvođači sireva jer bi ova odluka mogla značiti da popularni sirevi bri i kamember moraju da promene svoju drvenu ambalažu, koja ovim sirevima daje prozračnost i svežinu. Međutim, baš zbog njih EU je na popis stavila nekoliko izuzetaka, a one uključuju ambalažu od drveta i voska. 
  • Steva

    01.05.2024 11:52
    to vam neće proći
    Ali ono što će najviše da pogodi srpskog domaćina je ograničena količina proizvodnje rakije, i tu su nam baš stali na žulj.
  • Game of Trolls

    29.04.2024 14:07
    Hajde sad trolovi iz Srbistana da ospete paljbu, nece oni tamo valda da nam spasavaju planetu!
  • ma daj

    28.04.2024 15:22
    Tako su odlučili i da ukinu SUS motore i da prešu komplet na Električna vozila kad odjednom vraćaju u pogon termoelektrane. Evropski parlament i evropska komisija su potpuno promašili temu i nemaju više dodira sa realnošću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće