Vlasti Londona pozvale građane da više pešače

Gradske vlasti u Londonu pozvale su stanovnike britanske prestonice da "uđu u svoju obuću za hodanje", u okviru prvog plana akcije britanske Vlade da navede ljude da se gradom više kreću peške.
Vlasti Londona pozvale građane da više pešače
Foto: Pixabay
Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da želi da od britanske prestonice napravi grad u kojem se najviše hoda i da je to deo šire strategije, po kojoj bi hodanje, vožnja biciklom i javnim prevozom do 2041. godine predstavljala 80 odsto kretanja ovim gradom.
 
Iza plana stoji kancelarija gradonačelnika Londona, a cilj je da se unapredi zdravlje i smanji zagađenje u gradu u kojem živi 8,8 miliona ljudi, tako što će ulice postati prikladnije za pešake.
 
Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, više od 92 odsto svetske populacije živi u područjima u kojima nivo zagađenosti vazduha prevazilazi bezbednosna ograničenja.
 
U studiji Kraljevskog koledža u Londonu iz 2015. godine navodi se da godišnje skoro 9.500 stanovnika Londona preuranjeno umre usled dugotrajne izloženosti zagađenjima u vazduhu.
 
"Kako bismo sprečili to, moramo da se suočimo sa glavnim izvorom, a to je motorni saobraćaj. Time što ćemo hodanje učiniti lakšim i privlačnijim, podstaći ćemo više ljudi da se odluče za zdraviji način kretanja", rekao je izvršni direktor britanske organizacije "Living strits", koja se zalaže za hodanje kao oblik "prevoza".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.