Papa Bendikt XVI završio posetu Nemačkoj

Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI danas je u Frajburgu služio treću i poslednju misu tokom posete rodnoj Nemačkoj, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 vernika, najviše do sad.

Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI danas je u Frajburgu služio treću i poslednju misu tokom posete rodnoj Nemačkoj, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 vernika, najviše do sad.

Misi održanoj na otvorenom, nedaleko od frajburškog aerodroma, prisustvovalo je oko 100.000 vernika, što je, prema proceni policije i tamošnje biskupije, najveći odziv vernika tokom papine četvorodnevne posete Nemačkoj.

"Crkva u Nemačkoj nastaviće da bude blagoslov za ceo katolički svet ako ostane ujedinjena sa naslednicima Svetog Petra i apostola", rekao je Benedikt XVI i pozvao vernike da "rade zajedno jedinstveni".
Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio danas da je papa dobro podneo put u Nemačku.
"Sasvim je jasno da je on savršeno sposoban da obavlja složene zadatke i obaveze koje podrazumeva njegova funkcija", rekao je on.

Veliki broj vernika je napustio Rimokatoličku crkvu u Nemačkoj zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem dece u crkvenim školama, a stavovi crkve prema pitanjima kao što je celibat sveštenika, kontracepcija, homoseksualnost i zabrana da žene budu sveštenici oštro su osporavani.
Papina poseta privukla je veliki broj ljudi u Berlinu i u pretežno protestantskoj istočnoj Nemačkoj, ali je najveći odziv vernika bio u Frajburgu, većinski katoličkom gradu na jugozapadu zemlje.

Poseta Benedikta XVI praćena je protestima, od kojih je najveći održan u Berlinu, gde se okupilo više hiljada ljudi.
atikan je danas odbacio pisanje italijanskog lista "Libero" da Benedikt XVI razmatra povlačenje 2012. kada napuni 85 godina.
"Papino zdravlje je odlično. O povlačenju ništa ne znamo i pitajte osobu koja je to napisala", rekao je portparol Vatikana.

Autor Antonio Soči, koji se bavi temama Katoličke crkve, objavio je u listu "Libero", ne pozivajući se na izvore, da papa razmatra povlačenje u aprilu 2012. kada napuni 85 godina.

Papa je prošle godine rekao da neće oklevati da bude prvi rimokatolički poglavar u istoriji dugoj 700 godina, koji će se dobrovoljno povući ukoliko zaključi da nije sposoban "fizički, psihološki ili duhovno" da predvodi Katoličku crkvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet