Moldavija i protesti: Demonstranti traže od vlade da plati račune za grejanje i struju, rok 24 časa

Protestni skup pod nazivom "Pokret za narod" u Kišinjevu završen je tako što su se demonstranti usaglasili oko teksta rezolucije u kom traže od Vlade da plati račune za grejanje i struju.
Moldavija i protesti: Demonstranti traže od vlade da plati račune za grejanje i struju, rok 24 časa
Foto: Beta/AP
Demonstranti su vladi dali rok od 24 časa da sprovede ove zahteve.
 
"Zahtevamo da vlasti plate sve račune za gas, struju i toplotu za sve građane zemlje za tri zimska meseca. Ovo je naš ultimatum. Dajemo vladi 24 sata da sprovede naše zahteve", rekla je potpredsednica opozicione stranke Šor Marina Tauber.

Ranije danas tokom protesta uhapšena su 54 demonstranta, uključujući 21 maloletnika, saopšteno je iz Generalnog policijskoj inspektorata te zemlje.

Policija u Moldaviji je ranije danas saopštila da je osujetila zaveru grupe koju podržava Rusija, posebno obučenih da izazovu masovne nemire tokom današnjeg protesta u glavnom gradu protiv nove prozapadne Vlade.
 
Šef policije Viorel Cernauteanu rekao je novinarima da se tajni agent infiltrirao u grupu "diverzionista", od kojih su neki državljani Rusije, kojima je obećano 10.000 dolara da organizuju "masovne nerede" da bi destabilizovali Moldaviju tokom protesta. 
 
Prooteste u poslednjih nedelja održani su u organizaciji grupe koja sebe naziva "Pokret za narod", a podržava je moldavska stranka Šor, naklonjena Rusiji, koja ima šest mesta od 101 mesta u Parlamentu.
 
Demonstranti traže da vlada u potpunosti plati račune za struju i da "zemlju ne uvlači u rat", a oni su više puta pozivali predsednicu Maju Sandu da podnese ostavku.
 
Policija je saopštila da su danas registrovane četiri pretnje bombom, uključujući jednu na međunarodnom aerodromu Kipinjeva, koje su nazvali "tekućim delom mera destabilizacije" Moldavije, bivše sovjetske republike sa oko 2,6 miliona stanovnika.
 
Granična policija Moldavije je takođe saopštila da je ove nedelje odbila ulazak 182 strana državljanina u Moldaviju, uključujući i "mogućeg predstavnika" ruske grupe Vagner, privatne vojne kompanije koja se bori u Ukrajini, ratom razorenom susedu Moldavije.
 
Pre nekoliko dana su zvaničnici američke obaveštajne službe saopštili da su utvrdili da akteri koji su povezani sa ruskim obaveštajnim službama planiraju da kao osnovu za podsticanje pobune protiv Vlade iskoriste proteste u Moldaviji koja je od juna 2022. godine kandidat za Evropsku uniju.
 
Moldavska nacionalna agencija za borbu protiv korupcije saopštila je u subotu da je zaplenila više od 220.000 evra tokom pretresa u slučaju navodnog nezakonitog finansiranja partije Šor od strane organizovane kriminalne grupe.
 
Ta agencija je saopštila da je pretresom automobila "kurira" za Šor stranku otkriven novac namenjen "plaćanju prevoza i naknade ljudima koji dolaze na proteste koje je organizovala stranka".
 
Lider partije Šor, Ilan Šor, moldavski je oligarh koji je u egzilu u Izraelu. Šor koji je na listi sankcija američkog Stejt departmenta, radi za ruske interese. Velika Britanija je u decembru takođe dodala Šora na listu sankcionisanih.
 
Kristijan Kantir, moldavski vanredni profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Okland, kaže da, iako je teško utvrditi kako bi se odigrali navodni planovi za rušenje moldavske vlade, "Rusija uvek nastojala da potkopa proevropske vlade".
 
"Mislim da je zabrinutost opravdana, teško je reći koja je tačna priroda pretnje i koliko bi neke od ovih grupa mogle biti opasne, ali to je apsolutno realna zabrinutost", rekao je on za Asošijeted pres.
Stranka Šor je organizovala niz antivladinih protesta prošle jeseni, kada je vlada Moldavije tražila od Ustavnog suda da proglasi Šor nelegalnom strankom, a ta odluka se i dalje očekuje. 
 
U isto vreme tužioci za borbu protiv korupcije takođe su tvrdili da su protesti delimično finansirani ruskim novcem.
 
Prošle nedelje, vlasti Pridnjestrovlja, otcepljenog regiona Moldavije, koji ima bliske veze s Moskvom i gde su ruske trupe, tvrdile su da su osujetile pokušaj ubistva predsednika te oblasti koji je navodno organizovala ukrajinska služba nacionalne bezbednosti, SBU, ali nisu pružile dokaze.
 
SBU je odbacila tu optužbu, rekavši da tu tvrdnju "treba smatrati isključivo provokacijom koju je orkestrirao Kremlj".
  • Рецепт

    14.03.2023 19:15
    Амерички рецепт.
  • Jedinstvo

    12.03.2023 20:30
    Sva sreća pa u Srbiji toga nema. Napretka ka EU hoću reći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet