Neisplaćivanje plata krivično delo u RS

Neisplaćivanje plata u Republici Srpskoj biće tretirano kao krivično delo, ako se usvoje izmene Zakona o krivičnom postupku RS, koje je danas utvrdila Vlada RS.
Neisplaćivanje plata u Republici Srpskoj biće tretirano kao krivično delo, ako se usvoje izmene Zakona o krivičnom postupku RS, koje je danas utvrdila Vlada RS.

Ministarka pravde RS Gorana Zlatković rekla je da poslodavac, bilo u javnom ili privatnom sektoru, može da odgovara ukoliko je neopravdano izbegao da isplati tri plate radnicima ili je ugrozio radnička prava neuplaćivanjem doprinosa. Zlatković je navela da su novim zakonskim rešenjima zaprećene novčane kazne, ali i zatvorske, od šest meseci do pet godina.

Kao krivično delo, takođe, će se tretirati i nepridržavanje ugovora o radu, radnog vremena, odmora, godišnjeg odmora, zašite žena, trudnica, kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki, kazala je ministarka pravde .

Novim zakonskim rešenjem, primanje mita će se sankcionisati zatvorskom kaznom do deset godina, a krivičnim delom će se smatrati i davanje mita, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. Promenjeno je i "protivzakonito posredovanje", pa zakonska kategorija treba da postane "trgovina uticajem", koja se odnosi na nekoga ko zahteva ili primi nagradu ili neku drugu korist, koristeći svoj položaj u posredovanju u nekoj službenoj radnji. Za "trgovinu uticajem" predviđena je zatvorska kazna od jedne do pet godina.

Izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku odnose se i na pooštravanje kazni za počinioce nasilja u porodici i zlostavljanje dece, a predviđeno je i uspostavljanje registar baze počinilaca svih krivičnih dela na štetu deteta.

  • ana

    06.12.2012 19:34
    Nadmocnost zakona ili?
    Ostaje da se vidi,sta je osmisljeno...
  • Cica_NS

    06.12.2012 17:19
    Zakon o radu
    XXII. KAZNENE ODREDBE
    Clan 273.
    Novcanom kaznom od 800.000 do 1.000.000 dinara kaznice se za prekrsaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica:
    4) ako nije isplatio zaradu, odnosno minimalnu zaradu (cl. 104. i 111);
    Clan 274.
    11) ako zaposlenom ne isplati naknadu zarade, naknadu troskova, odnosno drugo primanje u skladu sa odredbama ovog zakona (cl. 114 - 120);

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.