Naslikao sliku od pepela umrlih u nacističkom logoru

U galeriji u Švedskoj izložena je slika švedskog umetnika Karla Mihaela von Hausvolfza za koju je rekao da je urađena pomoću pepela iz bivšeg nacističkog logora Majdanek.
U galeriji u Švedskoj izložena je slika švedskog umetnika Karla Mihaela von Hausvolfza za koju je rekao da je urađena pomoću pepela iz bivšeg nacističkog logora Majdanek.

Umetnik je rekao da je "prikupio nešto pepela iz peći za kremiranje" tokom posete logoru 1989, objavljeno je na veb sajtu galerije Lund. On je odlučio da pepeo ne koristi odmah, jer je "materijal bio previše ispunjen zločinima koji su se dogodili na tom mestu".

Ipak, 2010. godine odlučuje da iskoristi pepeo, koji je pomešao sa vodom, opisujući likove i figure na slikarskoj podlozi "kao da je pepeo sadržavao energiju ili uspomene ili duše ljudi, koji su mučeni, koji su patili i ubijeni u jednom od najsurovijih ratova 20. veka".

Nekadašnji logor, a sada muzej u Poljskoj, saopštio je da je ova pljačka "nezamisliv varvarski čin".

Zvaničnici muzeja rekli su da se slika može gledati kao umetnička provokacija, ali da u svakom slučaju zaslužuje samo osudu. Iz muzeja je saopšteno da se nadaju da će vlasti brzo ustanoviti da li su ostaci žrtava logora ukradeni i oskrnavljeni.

Salomon Šulman, ključna figura u Švedskoj jevrejskoj zajednici, rekao je švedskoj televiziji da je "ta umetnost apsolutno ogavna"i postavio pitanje da li to uopšte treba zvati umetnošću. "Ko zna, možda nešto od tog pepela potiče od članova moje porodice", rekao je Šulman.

Veruje se da je oko 80.000 ljudi ubijeno u logoru Majdanek; od toga su tri četvrtine bili Jevreji. Sovjetska armija pronašla je logor u Majdaneku u Poljskoj u julu 1944. godine. To je bio jedan od nekoliko koncentracionih logora smrti za ubijanje Jevreja iz Poljske i drugih zemalja.

  • 07.12.2012 07:33
    Umetnost se danas ne radja iz kvaliteta, nego iz dobrog marketinga, na zalost...
  • 06.12.2012 21:00
    Koji umobolni retard.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.