Skoplju preti propast zbog monumentalnih spomenika

Privredi Makedonije, zbog preterane izgradnje i prestižnih projekata rekonstrukcije u glavnom gradu, Skoplju, preti propast, piše nemačka štampa.
Privredi Makedonije, zbog preterane izgradnje i prestižnih projekata rekonstrukcije u glavnom gradu, Skoplju, preti propast, piše nemačka štampa.

"Špigel onlajn" uočava da Skoplje ima novi zaštitni znak-spomenik Aleksandra Velikog koji je koštao deset i po miliona evra.

"Spomenik se izdiže 30 metara u visinu, a nalazi se u samom srcu grada. Veoma je autentičan, poput replike Velikog kanala u Las Vegasu. Nedaleko odatle poziraju i drugi junaci makedonske istorije. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u Stari grad, nalazi se spomenik Kralju Filipu II, Aleksandrovom ocu - u monumentalnoj veličini. Na tom potezu nalaze se i drugi spomenici", opisuje Špigel.

Kako se navodi, između njih su renovirana ministarstva, pozorište i muzej, posvećen književnicima i revolucionarima iz 19. i 20. veka, a makedonske arhitekte tvrde da je uređivanje grada vredno stotine miliona evra kao i da se Skoplje pretvorilo u "grandiozni istorijski kič".

I dok jedni diplomatski govore o "baroku" i "neo-klasicizmu", nacionalno-konzervativna vladajuća partija VMRO nazvala je taj projekat "Skoplje 2014", a budžet je zaokružila sumom od 207 miliona evra.

Nemački nedeljnik ocenjuje i da "trn u oku" nije samo novac, već i istorijski, antički i slovenski motivi, koji, kako ocenjuju, ne ilustruju etničku raznolikost države.

Špigel primećuje da se retko ko, a posebno ne mediji, upušta u opsežne analize i kritike a, po njegovoj oceni, novi, "monumentalni stil", makedonske prestonice, podseća na autoritarni režim.

  • george

    17.02.2014 22:45
    Pozdrav svim dobronamernim ljdioma
    Nisam shvatio sta ima lose sto s e grade spoemnici / Kome to ne odgovara ? Pa sada centar Skoplja izgleda lepse nego li prije 10 godina . Dodjite i uverite se sami

    Pozdrav
  • Mile

    13.11.2013 10:35
    Beste braco Makedonci evo idu demokrate ;)
    To sto neki pokusavaju da pojedu domorodce ko sto su vec uspeli sa pokrainom u regionu pa naprasno postali vecinski narod ;)
  • Deda Obrad

    13.11.2013 06:11
    Lekcije...
    sa Uskršnjih ostrva neki nikako da nauče...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.