Izrael i Saudijska Arabija planiraju napad na Iran?

Izrael i Saudijska Arabija tajno sarađuju na planovima za mogući napad na Iran, u slučaju da pregovori u Ženevi ne urode zaustavljanjem nuklearnog programa Teherana, prenose danas izraelski mediji pisanje "Sandej tajmsa".
Izrael i Saudijska Arabija tajno sarađuju na planovima za mogući napad na Iran, u slučaju da pregovori u Ženevi ne urode zaustavljanjem nuklearnog programa Teherana, prenose danas izraelski mediji pisanje "Sandej tajmsa".

Te dve zemlje dele zabrinutost, koja ih je suprotstavila SAD, jer Vašington teži sporazumu sa Iranom da bi se ublažile ekonomske sankcije u zamenu za povlačenje nuklearnog razvoja.

Sudeći prema diplomatskom izvoru, na koji se poziva britanski list, Saudijska Arabija je pristala da dopusti Izraelu da koristi njen vazdušni prostor i pomogne izraelski napad saradnjom u korišćenju bespilotnih letelica, helikoptera za spasavanje i aviona tankera za punjenje gorivom.

Izraelska obaveštajna agencija Mosad navodno radi sa saudijskim zvaničnicima da bi Jerusalim i Rijad bili spremni nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma u Ženevi.

"Kad jednom ženevski sporazum bude potpisan, vojna opcija će opet biti na stolu. Saudijci su ljuti i voljni da daju Izraelu svu pomoć koja mu je potrebna", rekao je isti izvor "Tajmsu".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apeluje u međuvremenu na američku i francusku javnost da se usprotive predloženom sporazumu s Iranom za koji on veruje da ne obezbeđuje dovoljan pritisak na Iran. Netanijahu je izjavio za Si-En- En (CNN) da je iranski nuklearni program direktna pretnja opstanku Izraela.

  • Bojan

    17.11.2013 13:06
    Bahacenje
    Sve je jasno kada saradjuju Izrael i Saudijska Arabija.
  • 17.11.2013 11:20
    Ovo nije novost.
    Izrael vec decenijama pokusava da "oslobodi" prostor oko sebe.Sve je pretnja za njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.