Danas parlamentarni izbori u Severnoj Koreji

Prvi put od dolaska na vlast Kim Džong-Una u Severnoj Koreji održavaju se parlamentarni izbori.
Prvi put od dolaska na vlast Kim Džong-Una u Severnoj Koreji održavaju se parlamentarni izbori.

U svakoj od 687 izbornih jedinica postoji samo jedan kandidat za poslanika tako da severnokorejski glasači na listićima zapravo treba samo da zaokruže da ili ne.

Očekuje se da će izlaznost biti velika, a razlog za takve pretpostavke leži u činjenici da je na izbore 2009. godine izašlo 99,98 odsto Severnokorejaca s pravom glasa. Kandidati su tada dobili 100 odsto podrške.

Državni mediji su u više navrata podsetili na "zadatak svake individue" da izađe na glasanje.

Ovo su prvi parlamentarni izbori od kada je 2011. na vlast došao Kim Džong-Un , posle smrti njegovog oca Kim Džong-Ila. I sam Kim Džong-Un je jedan od kandidata na izborima.

Parlamentarni izbori u Severnoj Koreji održavaju se uglavnom jednom u pet godina, a parlament zaseda jednom do dva puta godišnje, najčešće da bi glasao o budžetu ili da bi potvrdio odluke koje donese Radnička partija.

  • 09.03.2014 10:53
    Al bi ovi naši Radikali v2.0 voleli da je ovako kod nas. Npr.:
    Izborna jedinica Novi sad
    1. Mirović Igor
    DA NE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.