Sud u SAD primorava maloletnu devojku na hemoterapiju

Najviša sudska instanca u Konektikatu u četvrtak je donela odluku da ova država u sklopu SAD može da prisili 17-godišnju tinejdžerku obolelu od raka na hemoterapiju protiv njene volje.
Najviša sudska instanca u Konektikatu u četvrtak je donela odluku da ova država u sklopu SAD može da prisili 17-godišnju tinejdžerku obolelu od raka na hemoterapiju protiv njene volje.

Kako sud navodi u svojoj odluci, Kasandra S. i dalje nije dovoljno zrela da samostalno donosi odluke od ovako velikog značaja, a ukoliko ne bude primala hemoterapiju, umreće za dve godine.

"Postoji 85 odsto šanse da će preživeti, ukoliko se tretman sprovede. Usled ovih okolnosti, postoji razumevanje u lekarskim krugovima da se hitno mora spasiti život ove mlade devojke", navodi se u odluci Departmana za decu i porodicu Visokog suda u Konektikatu.

Međutim, advokat Džoš Mičom, koji zastupa maloletnicu, kaže da ona ne želi da nastavi lečenje, zbog čega je u više navrata izbegavala da se pojavi na zakazanim terapijama. Usled ovih odluka, prošle godine je nasilno odvojena od porodice i smeštena kod rođaka.

U novembru je na saslušanju dokazala da je svesna svoje zdravstvene situacije i dozvoljeno joj je da se vrati u svoju porodicu, ukoliko nastavi da prima terapiju. Nakon dva dana terapije, ponovo je pobegla od kuće, a potom se vratila nedelju dana kasnije i rekla da izričito odbija da se leči.

Kako je potvrdio advokat Mičom, devojka ne želi da "ubrizgava otrov u sebe", a njena majka koja je takođe protivnik hemoterapije kao tretmana, tvrdi da nije uticala na odluke svoje ćerke. Kasandra je ponovo oduzeta od svoje porodice i stavljena pod nadzor Departmana za decu i porodicu, a čak joj je ugrađen i implant u grudi pomoću kojeg se terapija automatski ubrizgava u njeno telo.

Uprkos sve češćim zahtevima da se ova procedura okonča, terapija se i dalje sprovodi van volje obolele devojčice. Ovog četvrtka se sud oglasio izjavom da je tretman na pola puta i da"bi bilo poražavajuće da se u ovom trenutku prekine".

Inače, Konektikat je savezna država SAD u kojoj osobe sa 17 godina samostalno mogu da odlučuju o upotrebi kontracepcije, o abortusu, donacijama krvi i odlascima kod psihijatara, zbog čega se u javnosti polemiše da li je Kasandra dovoljno zrela da donese najbitniju odluku u svom životu.

Međutim, kako je i sama devojčica potvrdila, za devet meseci će napuniti 18 godina i moći će da donese odluku da prekine terapiju.

  • Драган

    10.01.2015 18:18
    Осуда на смрт у мукама
    Прво, особа са 17 година није "девојчица"!
    Друго, ако је довољно зрела да одлучи о контрацепцији, односно, ако може да контролише рађање, онда може да контролише и свој живот.
    И коначно, ако други утичу на то да ли ћемо се и када родити нико нема права да нас онемогући да одлучујемо о свом животу и смрти! На силу девојци убризгавају супстанце за које се сигурно зна само то да ће јој донети страшне болове и муке. Сачувај ме боже! Ко им даје право на тако нешто?
  • 10.01.2015 15:19
    Treba da prekinu, manje ce kostati poreske obveznike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).