Kakvu korist može da nam donese Bler?

Istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzi kaže da je u Britaniji Bler u potpunosti diskreditovana ličnost.
Istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzi kaže da je u Britaniji Bler u potpunosti diskreditovana ličnost.

"Poput većine drugih posmatrača, veoma me je iznenadilo što sam čuo vest o angažovanju Tonija Blera u Srbiji. Teško je poverovati da bi bilo ko želeo da potraži savet od njega, a izgleda još čudnije što bi to Srbija želela, imajući u vidu njegovu ulogu u NATO bombardovanju 1999. godine", navodi za Danas Džejms Ker-Lindzi.

Sagovornik Danas konstatuje da, ipak, treba reći da Bler ima dosta iskustva i da "očigledno održava veoma dobre kontakte". "Ali, skeptičan sam kakve rezultate on može da donese. Teško je poverovati da će se svim srcem posvetiti zadatku imajući u vidu brojne druge konsultantske aktivnosti i uloge koje ima", ukazuje Lindzi.

Upitan da li očekuje da će ubrzo biti otvorena prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU, britanski analitičar ističe da je Kosovo i dalje ključni problem, što se delimično odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji je nedavno nastavljen nakon prilično dugog zastoja, a delom na to da "i dalje ne postoji jasna ideja kako će teći proces pridruživanja dok Srbija Ustavom smatra Kosovo delom svoje teritorije".

"To je veoma složeno pravno i političko pitanje. Uopšteno govoreći, važno je da EU pronađe način da rukovodi takvim procesom. Na primer, EU je uspela da nađe način da zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, uprkos činjenici da ga nije priznalo pet država Unije. Siguran sam da oni mogu, uz odgovarajuću političku volju, da pronađu inovativno rešenje za pregovore o članstvu Srbije. Imajući u vidu ono što se događa, važno je da Beograd što pre bude uključen u istinske pregovore sa EU", zaključuje Lindzi.
  • kris82

    02.03.2015 11:34
    Vlade širom svetu su angažovale Blerovu konsultantsku firmu kako bi im preneo svoja iskustva u načinu efikasnijeg i bržeg završavanja projekata,i bolje organizacije rada u vladinim kabinetima.
  • DObrokovo

    02.03.2015 11:05
    polo
    Znam samo da je Bler doveo na vlast, Demonkrate i da ih je pomogao finansijski da sruse Milosevica.
  • pitanje

    02.03.2015 09:30
    koliko kosta?
    Neka nam da odgovor onaj koji je na pominjanje smrti male Milice politicki vazdigao sebe a sada se druzi sa njenim ubicom.
    Ima li razlike izmedju njih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.