Hiljade Britanaca pre više decenija primilo krv zaraženu HIV-om: Tek sada će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12,7 milijardi dolara odštete hiljadama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina lečenih krvlju zaraženom HIV-om ili hepatitisom C, objavio je list "Sunday Times".
Hiljade Britanaca pre više decenija primilo krv zaraženu HIV-om: Tek sada će dobiti odštetu
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Skandal s korišćenjem zaražene krvi i krvnih derivata smatra se jednom od najvećih grešaka u procesu lečenja pacijenata u istoriji britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koju finansira država. Procenjuje se da je kontaminiranu krv primilo oko 30.000 ljudi i da ih je od posledica umrlo oko 3.000.
 
Veruje se da se razbolelo još više pacijenata, ali nekim zaraženima nikada se nije ušlo u trag.
Krv i krvni derivati, od kojih su neki uvezeni iz Sjedinjenih Država, davani su pacijentima i bolesnicima kojima su bile potrebne transfuzije pri operativnim zahvatima i onima koji su bolovali od hemofilije. "Sunday Times" piše da će se, pre nego što se sutra rezultati zvanične nezavisne istrage javno objave, britanski premijer Riši Sunak zvanično izviniti.
 
Vlada će potom već u utorak objaviti pakete odštete.
"Mislim da je ovo najgori skandal u mom životu", rekao je za britanski list ministar finansija Džeremi Hant. "Isto tako mislim da porodice imaju apsolutno pravo da budu veoma ljute jer generacije političara, uključujući i mene dok sam bio ministar zdravstva, nisu radile dovoljno brzo da reše ovaj skandal."
 
Vlada je nekim žrtvama već isplatila 100.000 funti privremene naknade, ukupno 400 miliona funti prema preporukama koje su usledile nakon istrage iz 2022. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.