LSV: Nismo shvatili cilj i poruke mitinga DS

Mitinzi vladajuće SNS i opozicione DS najavljeni za 25. april imaju za cilj demonstraciju sile, pokazivanje mišića i pritisak na drugu stranu. Prema rečima sagovornika lista "Danas", tenzije će biti podignute, a nikakav boljitak u društvu neće biti ostvaren.

Mitinzi vladajuće SNS i opozicione DS najavljeni za 25. april imaju za cilj demonstraciju sile, pokazivanje mišića i pritisak na drugu stranu. Prema rečima sagovornika lista "Danas", tenzije će biti podignute, a nikakav boljitak u društvu neće biti ostvaren.

Srpska napredna stranka planira da u Novom Sadu obeleži godišnjicu vlasti, dok demokrate kao cilj svog skupa vide izražavanje stava da ne prihvataju diktaturu i ukidanje slobode u Srbiji, kao ni otimanje plata i penzija. Sociolog Srećko Mihailović kaže da u najavama ovih mitinga vidi izraz naopakog shvatanja politike u kojem politička elita nastoji da manipuliše masama.

"Umesto javne rasprave, u pravom smislu te reči, imamo poteze koji su po prirodi populistički i ne mogu ništa da donesu osim pokazivanja mišića. Ko kome tu pokazuje mišiće i koja je svrha toga teško je reći", navodi Mihailović. Upitan da li je DS na brzinu ušla u organizaciju mitinga s obzirom na rejting i mogućnosti, on odgovara da je tu reč o nesmotrenosti, "jer DS nikada nije bila stranka koja je mogla da izvede mnogo ljudi na ulice, izuzev 96, 97. i 2000. kada je na ulicama bila sva opozicija".

"Sama DS nikada nije pokazivala mogućnosti za organizaciju velikih masa. Mnogo više iskustva u tome imaju radikali. Bojim se da se ostale stranke opozicije neće odazvati pozivu DS. Umesto dogovora i osmišljavanja protesta dobijamo ovakve najave koje se mogu ispostaviti kao kontraproduktivne", ukazuje Mihailović.

Demonstracija snage

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da su obrazloženja i SNS i DS različita, ali da su razlozi i suština mitinga slični, a to je demonstracija snage i pritisak na drugu stranu. "Naprednjaci drže tenziju i pripremaju teren za pokrajinske izbore, bili oni vanredni ili redovni, u što skorijem terminu. Takođe, skreću pažnju sa političkih i ekonomskih tema koje im ne idu u prilog, poput ekonomske situacije, porasta zaduženja zemlje, neotvaranja poglavlja sa EU, pritisaka po pitanju saradnje sa Rusijom, pregovora sa Prištinom. Bave se onim što najviše vole i najbolje znaju da rade, pogotovo Vučić, borbom protiv izmišljenih neprijatelja i marketingom", objašnjava Vukadinović.

On smatra da je potez demokrata pomalo iznuđen i reaktivan. "Oni su realno u političkoj i svakoj drugoj oskudici. Reaguju pomalo riskantno pokušavajući da uzvrate udarac i to na beogradskom terenu, svesni da brojčano neće moći da pariraju SNS s obzirom na resurse koje vladajuća stranka ima. Marketinški je to dobar potez, jer pokušavaju da se predstave kao jedina opozicija, kakva god da je u ovom trenutku", navodi Vukadinović. Prema njegovim rečima, iako će akteri mitinga imati koristi, takva situacija će podići tenzije u društvu i još više zapaliti atmosferu.

Bojan Pajtić, predsednik DS, kaže da su demokrate otvorene za učešće svih proevropskih stranaka, a spremne su da se javno obavežu da neće ulaziti u Vučićevu vladu, već žele da se bore svim političkim sredstvima protiv Vučićevog i Nikolićevog režima. Prema njegovim rečima, neke stranke, sindikati i organizacije su im se već javile i podržaće skup. Međutim, nema potvrda o učešću proevropskih parlamentarnih partija.

LSV ne ide na mitinge drugih stranaka

Janko Veselinović, poslanik SDS, kaže da ta stranka nije dobila zvaničan poziv od DS i da će ga razmotriti ako bude stigao. "Iako imamo jasan otklon od ove vlasti, stvar svake stranke opozicije je kako će ga saopštiti. Ako se želi saradnja, onda ona mora biti plod dogovora. SDS će na godišnjicu Vlade imati adekvatan i jasan stav o tome šta je vladajuća koalicija postigla i u tome će učestvovati cela stranka", navodi Veselinović.

Dušan Petrović, lider Zajedno za Srbiju, nije direktno odgovorio na pitanje hoće li njegova stranka učestvovati na mitingu DS. On kaže da je ZZS spremna da sa svim opozicionim proevropskim snagama učestvuje u stvaranju zajedničke državne i ekonomske razvojne politike, koja bi bila alternativa politici vlade. "Ova nova politika trebalo bi da bude osnov za uspostavljanje akcionog jedinstva opozicionih snaga. Očekujem susret sa čelnicima DS, na kome bismo pretresli sva značajna pitanja, kao i o učešću na mitingu", ističe Petrović.

LSV, koalicioni partner DS u Vojvodini i opoziciona partija u Republici, ipak neće podržati miting demokrata. Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, kaže da ta stranka ne ide na mitinge drugih stranaka. "Miting se održava u Beogradu, a Liga je vojvođanska stranka. Jedini put kada smo učestvovali na protestima u Beogradu bilo je u demonstracijama protiv režima Slobodana Miloševića. Nikad pre i nikad posle. Nećemo učestvovati i zato što nismo shvatili poruku i cilj tog mitinga", objašnjava Kostreš.

  • stav

    24.03.2015 14:54
    Miting vladajuce stranke ne vidim kao pokazivanje misica. Sto se DS-a tice, oni ce pokusati i zavrsice se na pokusaju. Gradjani ce sami odluciti da li ce doci na miting u Novi Sad ili Beograd. Time ce otvoreno pokazati svoj stav.
  • 021

    24.03.2015 14:08
    ovaj tekst najbolje govori o toboze jedinstvu vladajuce vecine u pokrajini,koga vi zezate??
  • 24.03.2015 14:07
    Demokrate su izgleda obavestene kao i Kostunica i mala deca znaju da ce biti pokrajinskih izbora u decembru a sve pocinje od predizbornog mitinga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija