Za sanaciju klizišta potrebno 11 milijardi evra

U Srbiji je oko 30 odsto teritorije, sa oko 40.000 lokacija, pod nekom vrstom klizišta ili odrona terena, a za sanaciju svih tih klizišta potrebno je oko 11 milijardi evra, rečeno je danas na simpozijumu o klizištima.
U Srbiji je oko 30 odsto teritorije, sa oko 40.000 lokacija, pod nekom vrstom klizišta ili odrona terena, a za sanaciju svih tih klizišta potrebno je oko 11 milijardi evra, rečeno je danas na simpozijumu o klizištima.

Srbija nema taj novac, ali ga je moguće obezbediti kako iz domaćih izvora, tako i stranih donacija, istaknuto je na skupu, na kome je najavljen početak projekta. usklađivanje podataka o klizištima i obuka opština za njihovo praćenje, vrednog 3,4 miliona evra, koje je donirala Vlada Japana.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naveo je da je oko 30 odsto teritorije u Srbiji zahvaćeno nekom vrstom nestabilnosti tla, bilo da je reč o klizištima, odronima ili urušavanju obala rečnih korita i naglasio da su zbog klimatskih promena štete od elementarnih nepogoda u Srbiji sve veće.

Ministar je naveo da štete od prošlogodišnjih poplava u Srbiji iznose nekoliko stotina miliona evra, a štete od poplava koje su pogodile Srbiju 2006. godine, oko 30 miliona evra.

Rizici od elemenatarnih nepogoda, uključucjući i pojavu klizišta su sve učestaliji, a štete sve veće i zato Ministarstvo rudarstva i eneregetike sa raznim institucijama u zemlji pokušava da da sistemski odgovor na prevenciju tih pojava, rekao je Antić.

On je ukazao da bi sredstva neophodna za sanaciju klizišta možda i mogla da se obezbede, ali da je problem što nemamo izrađene projekte i sanacione planove.

Antić je ukazao da je zbog toga ovaj projekat, koji se radi uz pomoć Vlade Japana i preko kancelarije programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji, važan da bi se dao sistemski i stručan odgovor za rešenje problema klizišta. Tim projektom, koji će trajati do februara sledeće godine, biće obuhvaćeno istraživanje klizišta u Srbiji, snimanje terena, procena i mapiranje rizika, analiza isplativosti projekata sanacije klizišta, izrada katastra klizišta, kao i obuka namenjena lokalnim samoupravama za sistematsko pracenje klizišta.

Antić je najavio da će izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima preciznije biti definisan pojam klizišta, kao i hazarda i rizika od klizišta, a biće izrađena i baza podataka i karta klizišta, a sve te informacije biće dostupne javnosti.

On je dodao i da je neophodno institucionalno, kadrovsko i informaciono-tehnološko jačanje institucija koje se bave problemom klizišta, kao i to da se jasno definiše u čijoj su ona nadležnosti, jer je ta problematika podeljena između nekoliko nadležnih ministarstava i institucija što otežava rešenje problema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija