Srbija prošle godine uvezla čak 30.000 tona krompira

Srbija, zemlja koja kako često volimo da kažemo "pola Evrope može da hrani", u inostranstvu je prošle godine, između ostalog, nabavila 15.000 tona pasulja, 25.000 tona paradajza, 30.000 tona krompira, kao i više od 6.000 tona krastavaca, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.
Rano povrće, mladi krompir, paradajz ili krastavci, stiže gotovo sa svih kontinenata, a uvozno smo zavisni i od onoga čega bismo mogli da imamo napretek.
 
Godišnje za povrće koje možemo sami da gajimo "damo" više desetina miliona dolara. Samo za pasulj u toku 2015. platili smo 11 miliona dolara, na krompir je "otišlo" još devet, na paradajz 15,5, a krastavce 3,8 miliona dolara.
 
- Ukupan uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2015. godini iznosio je 1,4 milijarde dolara, dok je izvoz iznosio oko 2,8 milijardi dolara - kaže za "Novosti" Nenad Budimović, sekretar Udruženje za poljoprivredu, prehrambenu industriju. Najzastupljeniji u uvozu su, dodaje Budimović, slatkiši, konditorski proizvodi za koje smo izbrojali čak 171 milion dolara, za sokove i džemove - 66,8 miliona dolara, dok je za mineralne vode i bezalkoholna pića plaćeno oko 35 miliona. 
 
Trgovci ističu da ponuda povrća i voća zavisi prvenstveno od sezone i od mogućnosti da se ta roba nabavi na domaćem tržištu. Mladi krompir stiže nam iz Grčke, crni luk iz Holandije, beli iz Kine, krastavac iz Makedonije, pasulj iz Kirgistana.
 
- Gde god je moguće sarađujemo sa domaćim proizvođačima, pogotovo u kategoriji voća i povrća. Naravno, postoje kategorije gde je to nemoguće, kao kod tropskog voća, ali i tamo gde se pored domaće skuplje nudi i uvozna jeftinija roba, kao recimo beli luk, pasulj - navodi Olivera Ćirković, pi-ar menadžer "Univereksporta".
 
Stručnjaci upozoravaju da je naš problem to što imamo četiri puta manji obim proizvodnje od potrebnog, koji je u znatnoj meri opao tokom privatizacija u poslednje dve decenije. Savetnik za agroekonomiju Ekonomskog instituta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da je više razloga za povećan uvoz povrća i voća.
 
- Najpre, naša nedovoljna proizvodnja ranog povrća po cenama koje nisu konkurentne u odnosu na robu i cene, recimo iz Turske. Drugo, razlike u nivou subvencija koje dobijaju poljoprivrednici u Srbiji, a koje su najniže u Evropi. Zatim, kolateralna šteta zbog ekonomskih sankcija SAD i EU s jedne i Rusije s druge strane, što se odrazilo na povećan uvoz visokosubvencionisane proizvodnje iz EU i Turske na naše potpuno liberalizovano tržište - ističe Ševarlić.
 
Trgovci kažu da domaća proizvodnja često ne zadovoljava potražnju, pa zato prodaju uvozni zeleniš. Struktura ponude uvoznog voća i povrća, kažu, zavisi od godišnjeg doba. Uvozi se u periodu kada te robe nema na domaćem tržištu.
 
Autor: Novosti
  • Stanko

    10.04.2016 07:30
    Takse
    Drzava treba da osigura jeftiniju domacu proizvodnju. Subvencija za poljoprivrednike, carina na uvezenu robu, zastita domace proizvodnje. Ukinuti taksu na gorivo za proizvodnju hrane, transport i sve sto pomaze proizvodnji hrane. Taj gubitak takse nadoknaditi na ceni goriva za luxuz. Tako da oni koji idu na burek i kafu sa vozilom finansiraju poljoprivrednu proizvodnju.
  • O

    09.04.2016 15:14
    Nekada smo imali naše domaće sorte povrća, lep krompir koji je vađen iz zemlje kada sazri, kada mu je vreme i mogao je bez problema da prezimi do sledećeg, novog. Godinama nema normalnog i zdravog krompira da se kupi, mahom je to neko polutrulo i uvelo đubre koje se prodaje pod tim imenom. Ili je spolja podnošljiv, a kada se raseče-trulež. O paradajzu i da ne govorim, poluzelen, bez ukusa, a iznutra tvrd i žilav, nikakav za skupe pare.
    Gde su nestale naše dobre i zdrave domaće vojvođanske sorte?
  • Gavra

    09.04.2016 14:55
    takva nam je agrana politika..
    nema subvencija i premija za potrebne proizvode , odnos prema poljoprivredi je maćehinski , a uvoznici mlate pare koje bi smo mogli dati selu uz malo pameti i volje ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.