Nekoliko državljana Rusije proterano iz Srbije

Nekoliko ruskih državljana proterano je i Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori.

List "Danas" navodi, pozivajući se na izvore u krugovima bliskim vrhu srpskih vlasti, da nije poznato li je zbog tog poteza sekretar ruskog Saveta bebednosti Nikolaja Patrušev posetio Beograd.

"Danas" navodi i da na Andrićevom vencu nije uspeo da dobije komentar najpre optužbe koje je izneo premijer Aleksandar Vučić "o elementu inostranosti" o izazivanju nereda u Crnoj Gori kao ni o tome da li je predsednik Srbije obavešten o proterivanju ruskih državljana iz Srbije.

Izvori iz vrha vlasti su naveli da je ceo postupak državnih organa usmeren na ruske državljane već okončan i da su oni proterani iz Srbije.

"Spekulacije da je juče u Beogradu boravio Petrušev kako bi odveo proterane, ni na koji način nismo uspeli da proverimo, kao ni da li njegov dolazak spada u kontramere Moskve", navodi "Danas".

Pojedini izvori sa političke scene smatraju da događaji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi i da Kremlj samo pokazuje moć i prisustvo u ovom delu regiona.

Razlog za posetu visokog ruskog zvaničnika Beogradu, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić vidi u nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori. On je ocenio je da je sekretar Saveta bezbednosti Rusije u poseti Beogradu zbog svega što se dešavalo u Crnoj Gori.

"O razlozima posete možemo samo da nagađamo, ali mislim, sa velikom sigurnošću, da je došao zbog slučaja sa Crnom Gorom a ne zbog potpisivanja nekog memoranduma", rekao je Dragišić za Betu.

Dragišić je ocenio i da je poseta visokog ruskog obaveštajca sigurno veoma interesantna i "našim zapadnim prijateljima" i da ne mora apriori da negativno utiče na odnose Srbije i Zapada.

"Poseta sigurno neće ostati bez odjeka na Zapadu, ali može da bude i dobra i loša po odnose Srbije sa partnerima, što zavisi od toga o čemu su se srpski zvaničnici dogovorili s Petruševim", rekao je Dragišić.

Vučić je, u ponedeljak uveče, posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da je u Srbiji povećano dejstvo i broj pripadnika stranih obaveštajnih službi i sa istoka i sa zapada. On je rekao i da su na teritoriji Srbije pripremane nelegalne aktivnosti u Crnoj Gori i da ima nepobitne dokaze da su u Srbiji postojale grupe ljudi koje su pratile premijera Crne Gore Mila Đukanovića.  

  • Zivan

    27.10.2016 08:09
    Medijski se pokušava stvarati atmosfera da se nekako omogući da DPS formira vladu, uprkos krajnje problematičnim izborima. Pitanje je, međutim, hoće li stranke nacionalnih manjina u CG pristati da budu tas na vagi; za njih je mnogo prihvatljivije da prihvate Medojevićev predlog o formiranju manjinske vlade glasovima opozicije u kojoj bi premijer bio iz redova bošnjačke nacije i koja bi u određenom roku, recimo pola godine, raspisala nove izbore.
    Time bi se odgovornost ponovo prebacila na sve stanovništvo Crne Gore, a izbori bi bili održani u atmosferi gde DPS ne bi mogao da se koristi aparaturom vladajuće stranke, što je decenijama činio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.