Utakmice zabranjene za 188 navijača

U Srbiji je ukupno 188 navijača kažnjeno zabranom prisustvovanja određenim sportskim priredbama, a nešto više od četvrtine njih su iz Beograda, rečeno je FoNetu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Od tog broja, 131 zaštitna mera zabrane izrečena je u krivičnom postupku, a 57 u prekršajnom.

Tokom 2016. godine tužilaštvima je podneto je 95 krivičnih prijava za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Podneta su i 103 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka po osnovu člana 21 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji se odnosi na organizatore, i 104 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv navijača, po osnovu člana 23.

Prema podacima MUP-a, imajući u vidu tok krivičnog i prekršajnog postupka, tokom prošle godine izrečene su 33 zaštitne, mere zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama u krivičnom i 28 u prekršajnom postupku. Zaštitna mera zabrane prisustvovanja predviđena je Krivičnim zakonikom i sastoji se u obavezi osobe kojoj je izrečena da se neposredno pre održavanja određenih utakmica lično javi u policijsku stanicu na području gde se zatekla i da u njoj boravi za vreme trajanja sportske manifestacije.

Na pitanje koliko je bilo navijača koji su prekršili zaštitnu meru, FoNet iz MUP-a nije dobio precizan odgovor. Navedeno je samo da su u svim slučajevima nepostupanja prekršajno kažnjene osobe po izrečenoj zaštitnoj meri, protiv njih podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. U slučajevima kada kažnjene osobe nisu postupale po izrečenoj meri bezbednosti u krivičnom postupku, o tome su obaveštavani nadležni sudovi koji su meru izrekli.

Iz MUP su ukazali da izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje stupaju na snagu 1. juna, propisuju da će se oni koji prekrše zabranu, biti kažnjeni novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Prema zvaničnim podacima MUP-a, zbog kršenja člana 18 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji predviđa zabranu prodaje i konzumiranja alkohola na određenoj udaljenosti od stadiona, podneta samo jedna prekršajna prijava. Ta zakonska odredba propisuje zabranu prodaje ili konzumiranja alkoholnih pića u sportskom objektu i na udaljenosti do jednog kilometra od njega u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara za vreme održavanja sportske priredbe.

  • ...

    15.05.2017 07:41
    O navijačima
    Uvesti vanredno stanje za stadione. Zabraniti navijače i navijačke grupe na najmanje 5 godina.
    Stanje u našem fudbalu je takvo da nam navijači ni ne trebaju.
    Nakon 5 godina razmotriti da li se nešto popravilo i d ali treba ukinuti zabranu navijačkih grupa. U međuvremenu, svaki pokušaj okupljanja navijačke grupe tretirati kao kriminal.
    Jer to i jesu.
  • Palačinka

    14.05.2017 23:54
    Ništa se ne sekirajte, dobiće posao u Elektro distribuciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija