Mladi pravnici odlaze u notare

Forum sudija Srbije je upozorio da sudovima preti opasnost da ostanu bez mladih pravnika koji odlaze u notare i druge privatne poslove zbog bolje zarade.

Procene su da je samo u poslednje tri godine iz pravosuđa otišlo više od 500 sudskih i javnotužilačkih pomoćnika, što zbog malih plata, što zbog zarane zapošljavanja, koja se strogo poštuju samo u sudovima i tužilaštvu. Od pripavnika koji su ostali, mnogi su na tim pozicijama po 15 i više godina. Situacija je toliko dramatična da u nekim sudovima ne postoji nijedan saradnik ili postoji samo jedan.

- Odlaze jer su vrlo često zaposleni na određeno vreme, a javnog konkursa za stalni radni odnos skoro da nema. Zato su prinuđeni da traže šansu najčešće u advokatskim ili javno-beležničkim kancelarijama. - kaže član UO Udruženja sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika Jelena Dunjić.

Ona dodaje da su i izgledi za napredovanje na osnovu ocene o radu mali, zbog , kako kaže, sveprisutnih mera zabrane napredovanja. Sve to ostaviće dalekosležne posledice.

- U pravosuđu više neće biti stručnog kadra koji će obavljati poslove sudskih pomoćnika, a koji u ogromnoj meri pomažu sudijama i tužiocima. Ukoliko ne bude pripravnika, nećete imati ni koda da proizvedete u saradnika, pa samim tim kasnije ni u sudiju - kaže Dunjić.

Poseban problem su volonteri. Forum sudija je još pre godinu dana ukazao na nezavidan položaj sudijskih pripavnika, koji u sudu stiču iskustva za polaganje pravosudnog ispita ne primajući nikavu naknadu.

- Samo u Prvom osnovnom sudu u Beogradu radi oko 60 volontera, a u Drugom četrdesetak. Primećeno je da se broj zainteresovanih za volontiranje u sudu rapidno smanjuje. MLadi se opredeljuju za rad kod advokata, notara i izvršitelja, koji plaćaju rad pripravnika - kaže predsednik UO Foruma sudija sudija Nebojša Đuričić.

On dodaje da je advokatima data mogućnost da konkurišu i kod nNacionalen službe za zapošljavanje, koja plaća pripravničkirad u okviru projekta "Prva šansa". Forum je još lane predlagao da se obezbedi naknada za rad i pripravnicima-volonterima u sudovima, u okviru progrma stručne prakse koji sprovodi NSZ. U suprotnom, bez materijalne podrške najmlađima, sudstvo će ostati bez odličnih pravnika, koji su tu stekli dragoceno iskustvo.

Mada standradi kažu da bi na jednog sudiju trebalo da ide jedan saradnik, Srbija ima 1.300 saradnika i 2.700 sudija. Pripravnička plata je oko 300 evra, višig sudijskog saradnik 450, a sudije osnovnog suda oko 730 evra.

  • Branka

    16.02.2020 01:45
    Gde si cuo da sudije imaju jubilarnu nagradu?Ocito da pricas napamet.
  • Hadus

    18.05.2017 17:32
    Ja dipl. pravnik
    Iz iskustva znam da je svaki konkurs namesten i da je jedini nacin da dovijes mesto pripravnika (ne volontera, to moze biti svako jer je besplatna radna snaga pozeljna), posle sudijskog saradnika, da imas pedigre. Recimo da ti je roditelj sudija, tetka\teca vidjeniji advokat, da ti je roditelj neko i nesto u policiji i naravno preko stranke. Kada sam ja bio pripravnik u sudu veliko iznenadjenje mi je bilo saznanje da je samo jedan od strucnih saradnika iz Novog Sada, ostali su bili iz Bosne, Apatina, Vranja itd. Sta u Novom Sadu nema pravnika??? Ajte molim vas...
  • A

    16.05.2017 11:22
    PRAVNIK
    Lično reci i tim mladim volonterima istinu-državni posao je najbolji posao u Srbiji.A ta plata od 460 eur za stručne saradnike i sudije početnike u Osnovnim sudovima od 800 EUR nije uopšte loša.Dodaj na osnovnu platu i uvećanje po godini staža,poreze, doprinose, plaćen godišnji odmor od 32 radna dana, prevoz , seminari i usavršavanje o trošku država, jubilarnu nagradu itd. Radno mesto na večito- niko te ne može smeniti i odgovornost za rad mala.Sva prava iz radnog odnosa zagarantovana.
    Kada napreduju-plata veća.Viši i Apelaciopni sudovi imaju veće plate.
    Istine radi pomeni im da je plata sudija u Vrhovnom kasacionom sudu i Ustavnom sudu 600.000 dinara mesečno!
    Istinu reci.....da takve plate pravnici na drugim radnim mestima teško mogu da zarade.Gledam komentare, mnogo advokata odmah bi prešlo da radi u sudovima za te plate koje ti nazivaš malim.Daj čoveče otkaz ne moraš biti sudija, budi advokat, budi notar,budi izvršitelj- da ustanoviš kako je gorko i teško zaraditi hleb kao privatnik u Srbiji.Pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija