Potpuno suprotni stavovi EPS i Zavoda za statistiku oko uspeha preduzeća

Podaci Elektroprivrede Srbije i Republičkog zavoda za statistiku po pitanju rezultata u proizvodnji struje dijametralno su suprotni.
Iako u Elektroprivredi Srbije tvrde da su u maju ostvarili bolje rezultate u proizvodnji struje u odnosu na isti period prošle godine, u Republičkom zavodu za statistiku pak kažu da je došlo do pada proizvodnje u sektoru energije upravo zbog "kretanja u proizvodnji električne energije".
 
Naime, Republički zavod za statistiku je nedavno objavio da je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom i parom u maju registrovan pad proizvodnje od 6,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kažu da je pad proizvodnje uslovljen kretanjima u proizvodnji električne energije, što pokazuju rezultati prikupljeni mesečnim statističkim istraživanjem IND-1.
 
U Elektroprivredi Srbije, međutim, za list Danas tvrde da su njihove elektrane u maju proizvele više struje nego što je bilo planirano. "Termoelektrane su u maju za 13 odsto nadmašile proizvodni plan. Proizvodnja hidroelektrana u tom mesecu bila je za četiri odsto manja od planirane, zbog manjih dotoka na Drini i Dunavu, odnosno loših hidroloških prilika", rečeno je u EPS-u. Tvrde da je došlo do povećanja proizvodnje struje u odnosu na prošlu godinu za 1,2 odsto. 
 
I EPS i RZS odlučno zastupaju svoju stranu priče, a dilema kako je moguće da i pored proizvodnje koja je veća od planirane i boljeg rezultata nego pre godinu dana, pad proizvodnje energije u Srbiji bude uslovljen kretanjem u proizvodnji struje, bar u ovom trenutku nije rešena, piše Danas.
  • Мунгос

    07.07.2017 18:12
    Подаци Завода за статистику су неважећи, зато што нису оверени код Европског Комитета.
  • Stanko

    07.07.2017 10:19
    Ne piše se EPS-u dobro.
    Kružević i dalje zapošljava-svakakve.
    Previše ničega -mora pući.
    Doviđenja
  • Jacovitti

    06.07.2017 19:33
    Ček malo... Ko je ovde lud?
    Koliko znam, Statistički zavod stalno u firme dostavlja neke obrasce gde traže brdo podataka o ovom ili onom iz branše čime se firma bavi. To što im firma dostavi (u ovom slučaju EPS), oni obrade u smislu da stave u odnos sa prethodnim periodom i to im, između ostalog, govori o nekom porastu ili padu – nečega! I šta god da im dostave iz EPS, u smislu tačno ili ne, Statistički zavod samo obradi… Dakle, neka u EPS razmisle šta su dostavili!
    Ono što znam, ovaj posao (ispunjavanje dobijenih obrazaca iz statistike) uvale nekom novom ili mlađem pošto sa tim niko neće da se bakće. E, sada se postavlja pitanje kome su tamo u EPS uvalili ovaj posao? Očito nekom novoprimljenom partijskom genijalcu koji pojma nema da treba da pogleda šta je do sada dostavljano, nego se izlupetao u smislu „jače, brže, bolje“.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.