Unutrašnji nadzor pokazao da nije bilo propusta u lečenju preminule porodilje i bebe

Vanredni unutrašnji nadzor u Domu zdravlja u Nišu u kojem je vođena trudnoća Ivane Kostić (32) - porodilje koja je sa bebom starom tri dana umrla nedugo nakon porođaja u Beogradu - pokazao je da nije bilo propusta u postupanju lekara.
"Pacijentkinja se javila u junu lekaru koji je vodio njenu trudnoću. On je konstatovao blago povišeni pritisak od 140/90 i odmah dao lekove, ali i uput za Ginekološko-akušersku kliniku u Nišu na dalji tretman", kaže direktor Doma zdravlja u Nišu prof. dr Milorad Jerkan, prenosi "Blic".
 
On kaže da su komisiju koja je sprovela vanredni nadzor činili načelnik odeljenja ginekologije, jedan iskusan ginekolog sa 25 godina staža i pravnik.
 
"Komisija je pregledala dokumentaciju i utvrdila da nije bilo propusta jer je lekar odmah dao uput čim je utvrdio prvi problem sa povišenim pritiskom. To je, inače, jedan od najboljih i najiskusnijih ginekologa u našoj ustanovi", kaže dr Jerkan.
 
Istovremeno, u Kliničkom centru u Nišu traje vanredni nadzor, a rezultati će biti poznati danas.
 
"U toku je unutrašnja kontrola, rok za dostavljanje informacija je 48 sati. Sprovodi se postupak po zakonu, analizira se dokumentacija, od prijema pacijentkinje u bolnicu, njenog stanja u bolnici do toga u kakvom je stanju transportovana. Ukoliko ima potrebe, uradićemo i spoljašnji stručni nadzor, ali moramo da utvrdimo definitivno uzrok smrti i majke i deteta", objasnio je prof. dr Radovanović.
  • @Hm

    09.07.2017 12:48
    To sam se i ja upitala, ali sam iz malo opsirnijeg teksta na drugom portalu zakljucila da bi da je uradjeno odmah, dete bilo zrtvovano, verovatno su zato odlozili misleci da ce ispratiti i bez te intervencije odmah. Ta stanja spadaju u teska, odluka je uvek teska a ishod cesto los sta god da se uradi, po bebu, po majku, ili oboje. Zato je potrebno veliko znanje, intenzivno pracenje dok traje lecenje i dokumentovan svaki korak i minut rada i svaka odluka, da bi posle komisija mogla da proceni da li je bilo greske, nemara, neznanja, ili je uradjeno sve sto struka nalaze.
  • Hm

    09.07.2017 11:35
    Moje pitanje je samo zasto kod trudnice sa HELLP sindromom nije odmah uradjen carski u KC Nis???Zna se da je je to zivotno ugrozavajuce stanje i da je jedina terapija za pocetak carski
  • Sramotno

    09.07.2017 11:16
    Zdravstvo
    Vrana vrani oci ne vadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.