Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog paljenja "Novosti"

Otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručena protestna nota zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na skupu pristalica Autohtone hrvatske stranke prava ispred sedišta Srpskog narodnog veća u Zagrebu, 2. septembra.
Na protestu, na kom se okupilo dvadesetak pristalica neparlamentarne AHSP-a, isticani su slogani "Za dom spremni" i "Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet" i zapaljen je primerak nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti.
 
"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja", navodi se u protestnoj noti Srbije.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da izvršioci krivičnih dela budu optuženi i kažnjeni po zakonu, kao i da "u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa" hrvatske vlasti ubuduće spreče skupove "sa izvesnim krajem vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini", dodaje se u protestnoj noti uručenoj otpravniku poslova hrvatske ambasade.  
 
  • Lola

    04.09.2017 20:26
    ???
    Ne razumem kakvi su ovi komentatori koji ne osuđuju ustaško divljanje a osuđuju najnormalniju reakciju naše države povodom toga. Jel to oni podržavaju zastrašivsanje Srba u Hrvatskoj? Jel to po njima znači da i Hrvate u Srbiji treba tretirati isto kako ova grupa tretira Srbe?
  • Maslina

    04.09.2017 20:18
    To je normalna diplomatska reakcija na ovakva dešavanja i saopštenje je sasvim korektno. Ovakva dešavanja svako normalan osuđuje.
  • Podanik

    04.09.2017 16:28
    Uputilac note je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. A ministar tog ministarstva je poznati kosmopolita i proslavljeni mirotvorac iz Slobinih pelena, Dača Ivičić. Bolje bi upotrebio svoje dragoceno vreme da je umesto sricanja note bar pola sata prelistavao knjigu ''Engleski za po-četnike''.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.