Godišnjica pogibije gardista: Porodice daju državi još malo vremena

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića obeležile su danas godišnjicu smrti svojih sinova, koji su pre 13 godina pronađeni mrtvi ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru.
Porodice su zapalile sveće i položile cveće na mesto gde su dvojica vojnika u noći 5. oktobra 2004. godine bila na straži. 
 
Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu gardista, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba. Početkom decembra prošle godine predstavljena je 3D forenzička analiza događaja, koja pokazuje da su gardisti ubijeni. 
 
Ukoliko državni organi ne budu ubrzali rešavanje slučaja pogibije gardista, pravni tim koji zastupa porodice vojnika preduzeće dodatne mere da predmet dospe do međunarodnih institucija, izjavio je danas advokat Predrag Savić. Jedan od pravnih zastupnika roditelja stradalih vojnika rekao je da je slučaj smrti gardista već pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali da pravni tim planira da se obrati Evropskoj komisiji i još nekim međunarodnim telima.
 
"Ipak, daćemo još izvesno vreme državnim organima, jer ne želimo da tužimo državu. Želimo da dokažemo da u Srbiji može nešto da se postigne radom i državnih organa, a ne tužakanjem po Evropi", naveo je Savić. On je naveo da je to razlog što su porodice gardista najavile da će zatražiti prijem kod premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića kako bi razgovarali o komisiji za utvrđivanje i razmatranje oklonosti smrti vojnika.
 
Prema Savićevim saznanjima, zvaničnog sastanka komisije, čije je formiranje na inicijativu roditelja stradalih vojnika najavljeno 8. decembra prošle godine, do sada nije bilo, niti je njima poznato ko su njeni članovi.
 
On je dodao da su potvrdu da su gradisti ubijeni, porodice i advokati dobili 8. decembra prošle godine od tadašnjeg premijera Vučića, koji je, kako navodi, u prisustvu ministra odbrane, ministra policije i predstavnika BIA saopštio kako su vojnicima podmetnute parafinske rukavice. Prema Savićevoj oceni, nakon te izjave, parafinske rukavice sa barutnim česticama "otpale" su kao jedini i nepouzdani trag koji je vojna istraga koristila tvrdeći da je jedan gardista ubio drugog.
 
"Kada smo od premijera čuli da je progovorio jedan oficir, koji nije javno istupao u medijima i kada su to potvrdili svi na sastanku, to nam je ulilo neizmerno poverenje da će ovaj predmet da se brže rasvetljava", rekao je Savić. Pravni zastupnik porodica poginulih gardista tvrdi da ima mnogo razloga da sumnja zašto Tužilaštvo do sada nije pokrenulo postupak.
 
"Razlog može da bude nedostatak političke volje, neznanje, strah ili zabrana da se postupa od nekih bivših reformisanih službi. Bilo je veštaka koji su ometali istragu, davali lažne izjave, usmeravali nas u pogrešnom smeru sa ciljem da se nikad ne otkriju ubice", smatra advokat.
  • Cosicevi lepotani

    06.10.2017 13:04
    Sto ne pitate Tadica koji je12 godina skrivao zlocinca Mladica kao i istinu o ubistvu gardista?
  • kakve su to gluposti

    05.10.2017 21:38
    Kao daju jos malo vremena??? Kakvog crnog vremena???
  • Javi se...

    05.10.2017 19:37
    Javi se...
    Javi se Vulineeeee....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija