Građani džabe prijavljuju nesavesne preduzetnike, skoro sve prijave zastare

Broj zastarelih prijava protiv nesavesnih preduzetnika u šest najznačajnijih inspekcija za privredu u 2016. godini bio je oko 1.700.
Građani džabe prijavljuju nesavesne preduzetnike, skoro sve prijave zastare
Foto: Pixabay
U poljoprivrednoj i inspekciji životne sredine bez konačnog epiloga ostalo je između 50 i 70 odsto slučajeva, dok je prema podacima sanitarne inspekcije 99 odsto prekršajnih prijava koje su pokrenute tokom 2013, 2014. i 2015. godine iz njihovog domena zastarelo.
 
To znači da rešenje ne dobije gotovo nijedna prijava građana na neispravne životne namirnice u marketima, robu sa isteklim rokom trajanja, žalbe na pekare i kioske brze hrane, i drugo.
 
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže za "Novosti" da, kada se napiše prijava, nesavestan privrednik mora da zna da će biti kažnjen, jer zakon mora da važi jednako za sve.
 
"Sa kolegama iz prekršajnih sudova tražili smo uzroke ovakvih rezultat i došli do zaključka da inspektori, s obzirom na to da su iz različitih struka često ne poznaju elemente pisanja prekršajnih prijava, jačinu dokaza, a s druge strane sudovi imaju neujednalčenu praksu u postupanju sa inspektorskim prijavama. Sve to rezultira neefikasnim prekršajnim suđenjima i nedopustivo velikim brojem zastarelih predmeta", navodi Ružić.
 
Kako kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pred prekršajnim sudovima prijave podnosi 40 inspekcija od kojih najveći broj njih u skladu sa nadležnostima.
 
"Šest inspekcija za rad, turistička, tržišna, poljoprivredna, inspekcija za zaštitu životne sredine, kao i za opremu pod pritiskom, imaju najveći uticaj na privredu i samo u 2016. godini imale su više od 103.000 nadzora i više od 6.000 prekršajnih prijava", kažu u Ministarstvu za "Novosti".
 
Od avgusta 2015. godine obavljeno je više od 8.000 nadzora nad neregistrovanim preduzetnicima, poput auto-mehaničara u neprijavljenoj garaži, butika po stanovima i polovina njih je legalizovala svoje poslove nakon kontrole. Takođe, Inspektorat za rad je u prvih sedam meseci ove godine zatekao 13.716 radnika na crno, od kojih je 12.861 osoba posle toga zasnovala radni odnos. 
  • Pera

    28.10.2017 09:56
    Kazna i nagrada 2
    @ Nikola

    Klepe gazdu toliko da zatvori radnju, i onda radnik radi gde?
  • Nikola

    28.10.2017 07:59
    Kazna i nagrada
    Inspektori su zatekli neprijavljene radnike i rezultat toga su prijavljeni radnici. Pa da je ova država socijalno orjentisana ona bi posle zatečenog radnika na crno toliko klepila poslodavca da bi morao da zatvori radnju. Kao rezultat bi bio da bi posle svi dobro razmislili da li da prijave radnika ili ne. Tako se to radi u normalnim državama. Tako se štite radnici. Da ne kažemo da je dodatna sramota što je dotični gospodin iz socijalističke partije.. izgleda da se ona samo tako zove..
  • Neoplantius

    28.10.2017 05:26
    Ministarska posla
    U normalnoj zemlji za 10% ne rešenih prijava bi ministar dao ostavku, ali naša gospoda imaju više vere u sebe, i vreme, koje leči sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.