Suša podigla cene voća i povrća

Letnje suše, osim što su desetkovale prinose kukuruza, soje i šećerne repe, uticale su i na cene voća i povrća.
Suša podigla cene voća i povrća
Foto: 021.rs
Prema nekim procenama, ukupna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji je zbog elementarnih nepogoda manja za oko 665 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnju. 
 
To se odrazilo na cene, pa je tako kilogram kupusa 30 dinara, odnosno za 50 odsto je skuplji nego lane. Krompir, boranija, cvekla i šargarepa su poskupeli za oko 20 odsto.
 
Za kilogram grožđa sada je potrebno izdvojiti 110 dinara, odnosno za oko 30 dinara više nego prošle godine, dok su jabuke u proseku skuplje za 15 dinara.
 
Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je poskupljenje na pijacama posledica smanjenih prinosa, ali i većih troškova proizvodnje.
 
"Svakako da je suša uzela danak i kada je u pitanju proizvodnja voća i povrća, a trošilo se i mnogo više resursa, vode i struje, kako bi se proizvodnja održala. Sve to zajedno uticalo je na cenu", objašnjava on.
 
Od sveg voća najviše je poskupelo koštunjavo, pa su cene veće i za 250 dinara po kilogramu. Tako se kilogram oraha prošle godine mogao kupiti za 650 dinara, a ove godine je 900. Lešnik je koštao 800, dok sadašnja cena iznosi 900 dinara. Jedino što je pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu su paprika (šilja) i kornišoni. Paprika je pojeftinila za 40 dinara, pa sada košta 60. Nasuprot tome, kornišoni su se prošle godine kupovali za 110 dinara, a ove godine za 65.
  • Nervirach

    27.10.2017 22:22
    Na pijaci je povrce iz Srbije? Mozda se nadje neka tezga kao statisticka greska. Kazite na kojoj pijaci da i mi znamo.
  • ma idi

    27.10.2017 20:01
    Ne znam kad je to podigla cene, kad su vec dugo kao da u skandinaviji zivimo. A i ne znam gde se to u ovom gradu mogu kupiti pp navedenim cenama.
  • ekonomistasov

    27.10.2017 18:59
    1+1 je ekonomija
    Jao strasno. Posto je navodnjavanje poljoprivrednicima neisplativo mozda bi trebalo da uvezemo namirnice iz inostranstva umesto sto podizemo cene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.