Novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti na proleće, ministarstvo šalje povereniku predlog

Član radne grupe za izradu novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti Saša Gajin rekao je da očekuje da novi zakon stupi na snagu na proleće, kada počne da važi i evropska uredba koja reguliše tu oblast.
Novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti na proleće, ministarstvo šalje povereniku predlog
Foto: Pixabay
Prednacrt novog zakona poslat je Vladi Srbije i čeka da počne javna rasprava, potvrđeno je u Ministarstvu pravde "Večernjim novostima", koje pišu da će predlog zakona biti poslat i povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću na izjašnjavanje.
 
Kako se navodi, kazne za kršenje prava na privatnost u Srbiji će biti ograničene propisima iz Zakona o prekršajima i kretaće se između 5.000 i dva miliona dinara, a takođe će i Poverenik moći da izriče mandatne kazne do 5.000 dinara.
 
Ranije je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić javno poručio da nije video prednacrt zakona koji se bavi upravo njegovim resorom, kao i da su verzije izmena zakona koje je izradila institucija poverenika isparile.
 
"Zašto pri izradi novog zakona nisu konsultovani poverenik za informacije od javnog značaja i civilni sektor, kakav nam je zakon potreban da bi privatnost građana bila zaštićena, kakva je trenutna situacija u toj oblasti?", poručio je Šabić za N1.
 
On je naglasio da zakon nikako ne sme da se donese po hitnom postupku i da se mora ustanoviti široka rasprava pre stupanja na snagu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija