Sud ukinuo uznemirenje javnosti kao osnov za pritvor Šarića

Apelacioni sud je nedavno ukinuo uznemirenje javnosti kao jedan od osnova za pritvor Darka Šarića koji je optužen da je organizovao grupu odgovornu za šverc 5,7 tona kokaina.
Kako prenosi Insajder.net, u odluci, koju je ovaj medij dobio po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, navodi se da se optuženi nalazi u pritvoru više od tri i po godine, a da je od izvršenja dela koja mu se stavljaju na teret prošlo osam godina. Zbog toga je Apelacioni sud prihvatio žalbu branioca i Šariću ukinuo pritvor po osnovu uznemirenja javnosti. Ova odluka do sada nigde nije javno saopštena.
 
Tužilac Saša Ivanić 1. novembra, kada je 18 put odloženo suđenje za šverc kokaina, rekao pred sudom da je cilj odbrane želi da probije rok za suđenje u razumnom roku da bi Šarić bio pušten iz pritvora.
 
Advokat Darka Šarića, Radoslav Baćović, kaže za Insajder da će odbrana u januaru ponovo tražiti puštanje Šarića iz pritvora navodeći da je jedan od razloga za puštanje dugo trajanje postupka.
 
"Za to postoje brojni pravni razlozi. Darko Šarić je već četiri godine u pritvoru, a postupak traje već osam godina i koja bi to javnost bila uznemirena njegovim puštanjem na slobodu", navodi Baćović.
 
Upravo to je potvrdila i odluka Apelacionog suda od 25. oktobra 2017. godine, odnosno da više ne postoji uznemirenje javnosti zbog krivičnih dela za koje je Darko Šarić optužen. 
 
"Osnovano se žalbom branioca okrivljenog ističe da više ne postoje razlozi za produženje pritvora prema okrivljenom Darku Šariću po ovom zakonskom osnovu, odnosno okolnosti na osnovu kojih se može zaključiti da su način izvršenja ili težina dela doveli do uznemirenja javnosti, a koje uznemirenje javnosti može ugroziti nesmetano i pravično vođenje postupka", navodi se u odluci Apelacionog suda od 25. oktobra.
 
Zanimljivo je da je samo četrdeset dana ranije, 6. septembra, isti Apelacioni sud smatrao je da uznemirenja javnosti još ima i da ima razloga da Šarić bude u pritvoru i po tom osnovu, podseća Insajder.
 
Poslednja odluka Apelacionog suda u vezi s pritvorom Darku Šariću je da ukine kao osnov uznemirenje javnosti, ali i dalje smatra da je pritvor opravdan zbog opasnosti od bekstva i zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Šarić je i ranije osuđivan što spada u otežavajuće okolnosti u vezi sa namerom da ponovi krivično delo. Opasnost od bekstva postoji jer je Šarić bio u bekstvu četiri godine od otpočinjanja suđenja.
 
Nekada je četiri godine bilo maksimalno vreme koliko optuženi može da provede u pritvoru tokom suđenja. Danas taj rok ne postoji, ali neretko baš nakon proteka četiri godine sud odlučuje da okrivljene pusti bar u kućni pritvor, sada zbog dužine trajanja postupka.
 
Postupak protiv Darka Šarića za šverc kokaina traje više od sedam godina i u međuvremenu je doneta jedna prvostepena presuda koju je Apelacioni sud ukinuo.
 
U ponovljenom postupku koji je počeo 26. septembra 2016. godine, prema informacijama koje je Insajder dobio od Višeg suda u Beogradu, održano je tek nešto više od polovine zakazanih pretresa. Do kraja novembra zakazano je 43 pretresa, a održano 23, dok je 20 otkazano. Ovakvom toku postupka najviše su doprineli advokati i okrivljeni, jer je najviše pretresa čak 14 otkazano zbog njihovog izostanka koji su uglavnom pravdali bolešću, koja je nastupila neposredno pred zakazani pretres.
 
Postupci protiv Darka Šarića počeće u januaru iz početka zbog činjenice da je predsednik suda Godišnjim rasporedom jednog od sudija u veću prebacio u drugo odeljenje. Naime, sudija Aleksandar Trešnjev neće više biti sudija Posebnog odeljenja. 
 
U odgovoru Višeg suda navodi se sa izmene u sastavu veća neće dodatno prolongirati trajanje postupka. Advokat odbrane naveo je za Insajder da će pristati da se neki od dokaza ne izvode ponovo, ali da će ipak tražiti da se neki ponovo vide, i to, kako kaže, zbog javnosti
  • hell

    24.12.2017 07:50
    Kolumbija , Mexico , ... , Srbija ..
  • Koji

    24.12.2017 01:49
    Ćetu
    Kokain je droga za posebne klijente. Slabo to ko koristi u Srbiji. Dakle prodavao je na zapadu imućnim punoletnim i svesnim osobama. Sve te pare što je zarađivao, trošio u Srbiji. Šta će ovaj lik u zatvoru?
  • ex Pezos

    23.12.2017 20:48
    Zar...
    ....je on jos u pritvoru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.