Sveštenici neće smeti da traže dodatni novac za venčanja, krštenja i druge usluge

Sveštena lica koja od vernika budu iznuđivala nagrade za sveštenoradnje ubuduće će biti najstrože kažnjavana.
Sveštenici neće smeti da traže dodatni novac za venčanja, krštenja i druge usluge
Foto: Pixabay
Ukoliko vernicima traže nagradu za venčanja, sahrane, kršenja ili osveštenje vodice, sveštenici mogu dobiti opomenu, ukor, premeštaj u drugu parohiju, ali i da izgube službu. Narodski rečeno, sveštenici više ne bi smeli da traže dodatni novac za sahrane, kršenja, venčanja, osveštavanje vodice... 
 
Ukoliko se utvrdi da su napravili prestup, među koje spada i ovaj, mogu biti svrgnuti, pa čak i doživotno lišeni sveštenog čina, navedeno je u nacrtu predloga novog ustava Srpske pravoslavne crkve, piše "Kurir". O njemu bi trebalo da se raspravlja u maju na Svetom arhijerejskom saboru.
 
"Crkvenosudski organi nadležni su za prestupe u koje spadaju prestupi protiv pravoslavne vere, crkve ili crkvenog poretka, život i vladanje koji ne dolikuju svešteničkom činu i službi, nevršenje ili nemarno vršenje svešteničke službe, odnosno neizvršavanje odluka nadležnih crkvenih organa, uvrede ili klevete koje svešteno lice nanese drugom licu i iznuđivanje nagrade za sveštenoradnje", navodi se u predlogu novog ustava SPC.
 
Verski analitičar Draško Đenović smatra da je vrlo teško dokazati šta je to iznuđivanje za sveštene radnje.
 
"Vi možete da tužite popa, ali time niste ništa rešili jer taj isti pop sutra treba da vam dođe u kuću. Ne verujem da će on izgubiti posao zato što je uzeo pare od sirotinje raje. Mislim da od tih kazni neće biti ništa, ali svakako oni koji iznude novac treba da budu kažnjeni. Postoje sveštenici koji uzimaju više para za neke obrede", priča Đenović.
 
On dodaje da se problem može rešiti jedino uvođenjem jedinstvene tarife ili odrediti parohijal gde je porodica dužna da na godišnjem nivou plati Crkvi određenu sumu za kojoj će joj biti obezbeđeni i vodica i sahrana i krštenje.
 
Sveštena lica biće najstrože kažnjavana i ukoliko budu u javnosti kritikovali crkveni poredak i odluke nadležnih crkvenih organa. Za ovaj prestup takođe su nadležni crkvenosudski organi.
 
"Sveštenik ne može da bez nadležnog episkopa izađe u javnost bez blagoslova. Tako da će oni koji nešto kažu protiv crkvenog poretka i izađu u javnost izgubiti posao", smatra Đenović.
 
Podsetimo, 021 je ranije pisao o tome koliko novosadski sveštenici mogu da zarade za samo jedan postupak osveštavanja doma ili vode. Suma koju sveštenici dobijaju zavisi od mogućnosti građana, ali postoje retki primeri kada sveštenici imaju utvrđene tarife za ovaj svetovni čin. Analiza 021 pokazuje da dobro poznate tarife postoje u manjim vojvođanskim mestima, dok se u Novom Sadu daje između 1.000 i 4.000 dinara, u zavisnosti od "usluge". Opširnije o ovoj temi možete pročitati u našem tekstu OVDE.
  • Filip

    10.05.2022 16:43
    Komuna
    Sveštenike će kontrolisati komunalna inspekcija ili JKP
  • Djetic

    13.12.2019 09:40
    Privatno vlasnistvo
    Moze li neko da mi odgovori posto ne mogu da pronadjem na internetu,da li je dozvoljeno svestenim licima,popovima,monasima i monahinjama da imaju u privatnom i licnom vlasnistvu nekretninu na primer? Imamo u zgradi monahe koji su kupili stan i u koji donose i skladiste sve poklone koje su neki jadni vernici dali za ozdravljenje i pomoc a monasi to posle dele svojim prijateljima.
    Da li je to praksa? Ja sam mislio da se novac dobijen od priloga koristi drugacije i da pripada crkvi ili manastiru!?
  • Petar

    06.05.2019 12:32
    Nepošteno
    Takse za usluge,nesmeju da naplaćuju,jer manastir ili crkva nije njihovo vlasništvo,već narodno.Ktitori i dobrotvori su zidali za narod,a njima je dato na poverenje.Da je pravde i obraza,dobrovoljne priloge od crkvenih usluga bi trebali da oforme dve kutije,jednu za sirotinju i bolesne,a drugu za obnovu crkve.
    Sve to ide od vrha SPC,koji prave biznis.
    Još malo pa će uvesti cenovnik za grehove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.