Skupštinski odbor u utorak o rektoru Univerziteta u Kragujevcu

Skupštinski odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo razmatraće u utorak, 13. marta, stanje na Univerzitetu u Kragujevcu i sprovedene procedure za izbor rektora Nebojše Arsenijevića.
Skupštinski odbor u utorak o rektoru Univerziteta u Kragujevcu
Foto: Pixabay
Predsednik odbora Muamer Zukorlić rekao je da će odbor imati samo jednu temu "ponašanje rektora u Kragujevcu i njegove zloupotrebe".
 
"Imate 13 Arsenijevića zaposlenih na Univerzitetu, imate rektorovog sina koji dokazano upisao doktorat pre neko što je završio osnovne studije, imate nalog ministarstva da pokrene odgovornost za rektora, a oni ga ponovo predlažu za novi mandat, čime pokazuju državi da su van sistema", rekao je Zukorlić.
 
On napominje da je dobio informaciju da je Arsenijević, nakon što je Zukorlić sazvao sednicu Odbora za obrazovanje, pokrenuo akciju prikupljanja podrške za sebe što je, ocenjuje predsednik Odbora, "tipična tiranija u jednoj ustanovi".
 
Zukorlić kaže da su na sednicu odbora, između ostalih, pozvani ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
 
Savet Univerziteta u Kragujevcu 27. februara izabrao je prof. Nebojšu Arsenijevića za rektora Univerziteta u Kragujevcu na period od tri godine. 
 
Arsenijević je došao u žižu javnosti kada su u medije dospeli snimci na kojima se čuju psovke i pretnje na sastancima, optuživan je i za brojne mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je omogućio sinu da upiše doktorat pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka.
 
Agencija za borbu protiv korupcije dala je preporuku da se Arsenijević razreši javne funkcije, ali je tu preporuku Savet Univerziteta u Kragujevcu odbio da razmatra. Savet je odlučio i da ne poništi doktorat njegovog sina, iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je nezakonit.
 
O slučaju Arsenijevića oglašavao se i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je, pored ostalog, rekao da je njegov stav jasan.
 
"Ja se kao građanin pitam kako je moguće da, i pored svih navoda, on (Arsenijević) i dalje obavlja funkciju rektora", kazao je Šarčević.
  • Epidemija

    12.03.2018 11:23
    E, neće da može!
    Ima takvih diktatura i u Novom Sadu. Doduše nije locirana u rektorskom establišmentu. ALi zato FTN, nepotizam, osobe sa dna stručnosti, matematičari bez SCI radova i bez doktorskih kandidata, bez uslova za izbore u redovne profesore, u dubokoj starosti i dalje vode Fakultet tehničkih nauka te prave svoju prćiju od sistema.
  • Jogi Letač

    12.03.2018 09:03
    Jel to onaj isti Zukorlić koji je širio svoj univerzitet bez građevinske dozvole? Ko je našao tu da drži nekekve pridike o moralu? Neznam šta se događa na KG univerzitetu, s obzirom da je savet ponovo glasao za istog rektora, ali je Zukorlić poslednji koji time treba da se bavi.
  • TheBlackVegetable

    11.03.2018 23:06
    Ovaj slučaj će biti iskorišćen kao povod za ukidanje autonomije univerziteta i otvoriće put za partijsko postavljanje rektora. Tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.