Usvojen Zakon o strancima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o strancima.
Usvojen Zakon o strancima
Foto: 021.rs
Tim zakonom se detaljnije i precizinije reguliše oblast legalnih migracija, uslovi i način apliciranja za vizu Srbije u inostranstvu, postupak provere po podnetom zahtevu, kao i odbijanje zahteva za vizu i odbijanje stranaca za ulazak u Srbiju.
 
Prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi i BIA, koja vrši bezbednosne provere stranaca kroz njihove evidencije radi utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i građana u slučaju ulaska i boravka stranaca u Srbiji. 
 
Uvedeni su novi instituti koji se odnose na proveru uslova za izdavanje vize strancu i procene rizika, gde BIA, Ministarstvo spoljnih poslova i MUP vrše terenske i bezbednosne provere po zahtevu za vizu. 
 
Na ovaj predlog zakona, poslanici vladajuće većine podneli su više od 350 amandana koji nisu postali sastavni deo zakona.
 
O čemu se sve glasa
 
Skupština Srbije glasaće danas o više od 30 zakonskih predloga i sporazuma, među kojima su i, osim Zakon o strancima koji je usvojen, izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja o azilu i privremenoj zaštiti, o graničnoj kontroli, o evidencijama obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, kao i nacionalnom DNK registru.
 
Glasaće i o jedinstvenom matičnom broju građana, Predlogu zakona o državljanstvu, izmenama Zakona o policiji, kao i o izmenama Zakona o javnom redu i miru.
 
Skupština bi trebalo da potrvrdi i nekoliko sporazuma, među kojima i Sporazum između MUP-a i Federalne službe obezbeđenja Rusije o saradnji i zajedničkom delovanju.
 
Pored toga, izjašnjavaće se i o kadrosvkim odlukama, a najviše polemike je tokom načelne rasprave bilo oko izbora zamenika javnih tužilaca i predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku Srbije.
 
Na predloge zakona poslanici su podneli više od 1.000 amandmana, pa se očekuje da će glasanje trajati više sati.
  • Student, domaći

    22.03.2018 13:30
    Piše li u tom zakonu kolike školarine stzranci plaćaju na našim univerzitetima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.