Veća taksa za RTS i RTV od 1. januara

Taksa za javni servis u naredne dve godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150, a većim delom RTS i RTV će se i dalje finansirati iz budžeta Srbije.
Veća taksa za RTS i RTV od 1. januara
Foto: Pixabay
To se navodi u predlogu izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je iz Vlade Srbije stigao u skupštinsku proceduru, prenosi "Danas".
 
Taksa za javni servis i ubuduće će se naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.
 
Podsetimo, Vlada Srbije je privremeno ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa. 
 
Tada je odlučeno da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo vrati finansiranje javnih servisa isključivo putem taksi. 
 
Vlada Srbije ipak je odlučila da se ovakav kombinovani model finanisranja RTS i RTV nastavi do kraja 2020. godine s tim što će taksa koju će plaćati građani biti veća za 70 dinara i iznositi 220 dinara.
 
Prema računici RTS, oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.
 
Nezvanična procena je da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara. Od toga bi RTS pripala 3,1 milijarda, a RTV 900 miliona dinara.
  • Rotkvarija

    25.11.2018 07:14
    Prenos
    Za te pare nisu u stanju da obezbede prenose nacionalnih selekcija svih sportova, nego to rade privatnici. Na šta troši pare nacionalna televizija, ako im nacionalni sport nije proritet?
  • Nemam više ime

    24.11.2018 13:01
    E neka, samo kad smo se mi prisajedinili, kralja stavili na pijacu,primili nikad veće penzije,zabetonirali Novi Sad, neka sad neka sve poskupi,to je zlatno doba.Ćuti narode, ćuti i užuvaj.
  • Darko

    24.11.2018 12:14
    RTS pretplata
    У Скупштину је стигао предлог закона за повећање РТС претплате са 150 на 220 дин. ЕПС је у АПРу регистрован за трговину електричном енергијом а не за емитовање јавних програма. Сходно томе нема право да наплаћује таксу.Неосновано обогаћење! Зашто уплаћујемо РТС таксу на комунални рачун за струју? Чланом 41 Закона о Јавним медијским сервисима је прописано да се РТС такса уплаћује на евиденциони рачун код управе за трезор а не код ЕПСа?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija