Samo trećina radnika dobije odštetu za povredu na radu

Svega 30 odsto radnika je u poslednjih 15 godina uspelo da naplati štetu koja im je pričinjena na radu.
Samo trećina radnika dobije odštetu za povredu na radu
Foto: Pixabay
Kada bude usvojen zakon o osiguranju radnika u slučaju povrede na radu, čiji je nacrt izradilo Ministarstvo za rad, radnici koji dožive povredu na radu više se neće povlačiti po sudovima da bi naplatili štetu, već će novac dobijati odmah.
 
Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ocenio je za "Dnevnik" da situacija u kojoj će poslodavci morati da osiguraju sve radnike kod osiguravajućih kuća koje bi im odmah isplatile naknadu predstavlja pomak i nešto što bi moglo smanjiti lošu statistiku iz proteklih 15 godina. Prema njegovom mišljenju, upravo deo s osiguravajućim kućama je sporan.
 
"Mi smo više za to da se formira jedan poseban fond u koji bi poslodavci uplaćivali novac za svrhu osiguranja od posledica nesrećnih slučajeva. To bi bilo mnogo bolje kontrolisana sredstva, tu radnici, ili njihove porodice, ne bi imali problem da naplate štetu", naveo je Mihajlović.
 
Unija poslodavaca Srbije (UPS) je član Radne grupe za izradu nacrta tog zakona, koji bi trebalo da bude usvojen tokom jeseni. UPS prihvata obavezno osiguranje od povreda na radu radi naknade štete, ali smatra da tim zakonskim aktom treba predvideti i urediti sve slučajeve koji se mogu javiti u praksi, da se jasno utvrde obim osiguranja, visina stope, troškovi, kao i da privrednici dobiju jasnu sliku o finansijskim obavezama i efektima tog zakona.
 
Privredi, već opterećenoj brojnim davanjima, sigurno nije potrebno novo fiskalno opterećenje. Zbog toga će od velike važnosti biti način na koji će se osiguranje realizovati - da li će poslodavci osiguravati svoje radnike kod osiguravajućih kuća ili će se formirati poseban fond u koji bi poslodavci uplaćivali novac u svrhu osiguranja od posledica nesrećnih slučajeva, ocenila je Unija poslodavaca Srbije.
 
Poslodavci ukazuju i na to da veliku pažnju treba posvetiti prevenciji jer je poznato da se jedan dinar uložen u prevenciju vraća 16 puta više. 
 
Inače, prema podacima Ministarstva za rad, samo tokom prošle godine zabeleženo je 779 teških povreda na radu i 53 smrtne povrede. Godišnje se u proseku dogodi oko 800 teških povreda.
  • antifond

    07.08.2019 12:41
    tvrdičluk
    Poštedite nas molim vas filozofiranja vi iz UPS, oduvek bilo i biće: za kog se osiguravača poslodavac opredeli, i njegove opšte i posebne uslove osiguranja, tako će biti i zaposlenima kod poslodavaca, pa ako su osigurani u toku 24 h za sve vreme rada i nerada, to će i naplatiti, ako su ovi izmirili obaveze prema osiguravaču, a ako nisu, nego su samo pro forme potpisali sa osiguravajućom kućom polise, ili ako su izuzeli osiguranje za obavljanje određenih opasnih poslova ili makar za određen deo dana ili u toku noći, onda to za sve znači da će dobiti šipak. A ako nisu ni prijavili radnike, niti su za njih predvideli ni lična zaštitna sredstva, ni opremu, onda zašto bi ih osiguravali? To sa fondovima je čista manipulacija, da i dalje negujemo rad na crno i da ne prijavljujemo radnike. Fondovi ne mogu zameniti osiguravajuće kuće, kada je zaštita na radu po sredi, to nikako.
  • fokan

    07.08.2019 11:25
    Zaštitta na radu
    Ajd čik onda reci nema para za odela, rukavice i sl... ili nemoj kontrolisati kako se ponašaju zaposleni, bezbedno ili kako je njima po volji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija