U Čačku stvorena nova sorta šljive

U Institutu za voćarstvo u Čačku stvorena je nova sorta šljive čije će komercijalno ime biti "Lana".
U Čačku stvorena nova sorta šljive
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Lana" je 18. sorta šljive stvorena u čačanskom Institutu, a nastala je ukrštanjem dve sorte - "kalifornijske plave" i "rut geršteter". Ispitivanja i ogledi trajali su oko četiri godine.
 
Nova sorta je rana šljiva, sazreva u drugoj dekadi jula i ima krupne plodove plavo-ljubičaste boje. Sočna je, dobra za upotrebu u svežem stanju i toleratna na virus šarke koji je veoma raširen u Srbiji i u mnogim evropskim zemljama.
 
Institut će u narednom periodu sprovesti postupak sertifikacije nove sorte, a proizvodnja sadnog materijala može se očekivati za dve do tri godine.
  • Казанџија

    09.01.2020 18:48
    Препек
    Значи: наздрављаћемо "лановицом" "... хик
  • Zaguljeni Sremac

    09.01.2020 07:28
    Bez potrebe...
    U tom periodu zrenja već imamo odlične sorte šljiva Čačanku ranu i Lepoticu, septembar je problem jer nemamo svoju šljivu i tom periodu. Znači period zrenja Stenleja a naročito posle njega vapi za dobrom domaćom šljivom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija