Bista Nikole Tesle otkrivena u Bratislavi

Bista Nikole Tesle, rad vajara Đorđa Lazića Đapše iz Sremskih Karlovaca, otkrivena je juče, 22. januara u auli zdanja Radio-televizije Slovačke u Bratislavi.
Bistu je otkrila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević. Ona je izjavila da se danas u svetu ime Nikole Tesle izgovara glasno i sa puno poštovanja, što on i te kako zaslužuje.
 
"Brojna udruženja, studentske i inženjerske organizacije čuvaju uspomenu na velikana svetske nauke", rekla je Milošević i dodala da su o njemu napisane mnoge knjige, ispričane razne moguće i nemoguće teorije, ali da je samo jedna istina.
 
Ona je istakla da je Nikola Tesla bio i ostao veliki naučnik, čovek bez čijih bi izuma celo čovečanstvo teško moglo da živi sa puno komfora i slobode, a da je naša dužnost da u znak zahvalnosti ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi.
 
Zajedno sa resornim pokrajinskim sekretarom, bistu su otkrili direktor Radio-televizije Slovačke Jaroslav Reznik, ambasador Srbije u Republici Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Aleksandar Gajović. Svečanosti su prisustvovali i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.
 
U ime Udruženja Srba u Slovačkoj obratio se Stane Ribič, koji je naglasio da je Slovačka prepoznala planetarna dostignuća velikog naučnika Nikole Tesle i prihvatila predlog da se bista znamenitog Srbina nađe na značajnom mestu u Bratislavi. Kako Ribič navodi, Srbi su u Slovačkoj 2010. godine dobili status nacionalne manjine, a 2015. godine je srpski jezik uveden u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina koji se koriste i u Evropskoj uniji.
 
"Udruženje Srba u Slovačkoj je tokom prethodne decenije mnogo toga uradilo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta", kazao je Ribič i podsetio na uređenje srpskog zarobljeničkog vojnog groblja iz Prvog svetskog rata u Velikom Međeru, gde je sahranjeno više od 6.000 Srba.
 
Pored toga obnovljena je i stara srpska crkva i groblje u Trnavi, a pored postavljanja biste Nikole Tesli do sada su podignuti spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću u Modri, gradu u kojem su ovi velikani nekada pohađali školu. U njemu je osnovana i biblioteka, koja ima više od 3.000 naslova.
  • Bubu

    24.01.2020 19:22
    Tesla
    Lep gest vredan pažnje. Hvala Udruzenju Srba u Slovackoj i njegovom predsedniku Stanetu Ribiču
  • Veljko

    23.01.2020 12:56
    Deks@Vrlo jednostavno.
    Zato što je Srbin.
  • Žak

    23.01.2020 12:41
    Deks@Nikola Tesla je bio Srbin i po ocu i po majci.
    Eto zato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija