Trivan: Sledeći put kad se desi zagađenje, gašenje velikih zagađivača i preporuka deci da ne idu u školu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će se, kada se sledeći put dogodi zagađenje vazduha, gasiti veliki zagađivači i biće preporuka da deca ne idu u školu.
On je, u intervjuu za novi broj Nedeljnika, rekao da je kvalitet vazduha sve vreme isti i da to pokazuju zvanični podaci.
 
"Evo vam za Beograd podatak: u 2011. godini, imate 133 dana sa prekoračenjem granica dozvoljenih, a u 2018. imate 59 dana prekoračenja. Koga vi onda kritikujete? Hajde da se onda spustimo na zemlju i kažemo da sve to svakako nije dobro, i da počnemo da pravimo atmosferu gde svi zajedno nešto radimo", rekao je Trivan.
 
Prema njegovim rečima, na problemu rešenja zagađenja vazduha se radi već godinama.
 
"U čitavom svetu postoji problem kvaliteta vazduha, od razvijenih zemalja do ovih drugih. Ako uzmete statistike, svuda postoji isti problem. Tako da nismo izuzeti iz toga da je vazduh zagađen. Spadamo u regione koji imaju probleme sa ponekad većim stepenom zagađenosti. Balkan i Južna Evropa, čak i razvijene zemlje imaju isti problem - jedan je tehnologija, a drugi su mikroklimatski uslovi. Zavisi na kojem ste geografskom području, kakav je reljef, mikroklima, vetrovi i tehnologije, i kako se mi sami ponašamo. To su faktori koji planetarno neminovno utiču", rekao je Trivan.
 
Na pitanje da li treba neko onda da nam se izvini za ovakav vazduh, on je rekao da smo "svi zajedno u tome".
 
"Izbegavam da često insistiram na tome da svako od nas pojedinačno kao građanin doprinosi zagađivanju vazduha. Jer tu uvek možemo da uđemo u pitanje kako se ponašamo lično, koliko štedimo struju, koji auto vozimo. To neću jer nije socijalno inteligentno, jer svi doprinosimo tome, i tu nema izvinjenja. To su klimatske promene i ovo što nam se dešava je posledica toga, i nema tu izvinjenja. Ne možete vi za godinu-dve da kao ministarstvo uradite epohalne stvari u tom smislu. Rekao sam vam: gasimo kotlarnice, pošumljavamo, propise ćemo podešavati, sve činimo… I ako nešto nismo uradili, tu se izvinjavamo", rekao je Trivan.
 
Na pitanje kako bi on opisao šta se desilo prethodnih dana, on je rekao da postoji čitav niz faktora.
 
"Podigli smo svi zajedno mnjenje, mediji, mi i NVO. Svi smo postali osetljiviji. Imamo događaj da je poraslo zagađenje, a ja bih to vezao za novembar prošle godine. Godinama govorim da je jedan od faktora zagađenja saobraćaj. Studije, doktorati govore o tome, a fokus nam je na zimi, na termoelektranama i grejanju", rekao je Trivan.
 
Podsetimo da je Vlada Srbije osnovala radnu grupu koja broji 29 članova, a koja je pre nekoliko dana imala i svoj prvi sastanak u vezi sa zagađenjem vaduha. Zaključak ove radne grupe je da je količina čestica u vazduhu prosečna i da nema razloga za brigu. Više o tome OVDE.
  • Mad Hatter

    23.01.2020 18:38
    Hehehe ... "sledeći put kad se desi"

    Ovo je izjava jednog ministra koji treba da zaštiti građane i sredinu u kojoj se živi.

    Znači da treba da očekujemo joś zagađenja a o gašenju bilo koje elektrane je samo jalova priča još jalovijeg ministra za neobrazovan i glup plebs.
  • RODITELJ

    23.01.2020 12:38
    Pitanje za "stračunjaka"
    Ko će bre da čuva decu ako ne idu u školu. Proglasite vanrednu situaciju i omogućite ljudima da ne dolaze na posao toga dana. E stvarno svašta možeš čuti od ovih "visoko umnih" ljudi iz našeg političke elite. Sve Vas treba poslati mesec dana u neki rudnik ili u Padinjak na berbu kukuruza pa da onda vidim da li ćete smišljati ovakve baljezgarije.
  • Srdjan

    23.01.2020 12:22
    Netačno
    Zagadjenje je i sada gotovo na istim nivoima. Kad sledeći put ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.