Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije, od druge polovine juna maturske večeri

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da od 1. juna mogu da se organizuju đačka putovanja.
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije, od druge polovine juna maturske večeri
Foto: 021.rs
Ipak, maturanti će, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
 
"Jutros sam prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamensko putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski okvir za to", rekao je Šarčević za nova.rs.
 
Ministar ocenjuje da će organizovanje đačkih putovanja biti jednostavnije za đake mlađih razreda.
 
"Mlađi razredi osnovnih škola nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja. Ovi ostali mogu da se preorganizuju, već prema potrebama. Maturanti srednjih škola koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo moraće da zamene ta putovanja u Srbiji, u dogovoru sa agencijama", navodi Šarčević.
 
Ministar kaže da mogu da počnu i pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna.
 
"Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturantima se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače i sokove. Mogu da nabave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole, ipak, nemaju takve uslove pa mogu sa lokalnom samoupravom da organizuju u nekom prikladnom prostoru", kaže ministar.
 
Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima, ali ministar napominje da se i tu preporučuje da budu pristojni i paze.
 
"Neka sami reše, uz sve mere bezbednosti koje važe. Ne moraju baš da prilaze blizu jedni drugima", kaže Šarčević.
  • Slavojka

    11.06.2020 17:39
    Ekskurzije
    Ministre bravo ukini skole i putuj
  • Milan

    11.06.2020 17:34
    Ekskurzije
    Ministre i vi sa decom pa dobijte virus
  • čoveče

    30.05.2020 17:51
    ukini
    Ministre,ukini malu maturu,Ne maltretirajte decu.Nisu imali ni nastavu ni pripreme kako je trebalo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.