Preminuo Goran Paskaljević

Čuveni srpski režiser Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, javlja RTS.
Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima "Varljivo leto '68", "Bure baruta", "Vreme čuda“, "Tango argentino“, "Tuđa Amerika". Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji "U zemlji bogova". Prošle godine premijerno je prikazan njegov novi film "Uprkos magli", sa kojim je gostovao na domaćim i internacionalnim festivalima.
 
Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimio je 1976. godine.
 
Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. 
 
Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za "Bure baruta"; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za "Vreme čuda".
 
Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).
 
Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.
 
Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu. 
  • Aja Vasil

    26.09.2020 16:19
    Odlaze najbolji
    Bože, koliko će nedostajati!!! Ova država nije ni svesna koga je izgubila...
  • filmofil

    26.09.2020 09:05
    RIP.
  • Mirjana

    25.09.2020 23:19
    Mnogo Sam tuzna.Hvala Ti dobro covece na svemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.